SLOVENCI U STRAHU OD MEDVEDA: Broj ovih životinja utrostručio se u poslednjih 15 godina
Foto: Erik Mandre / Alamy / Alamy / Profimedia

nedavno napadnut lovac

SLOVENCI U STRAHU OD MEDVEDA: Broj ovih životinja utrostručio se u poslednjih 15 godina

Region -

Bliski susreti medveda i čoveka u Sloveniji nisu sasvim retki, a nedavni napad medvedice na neopreznog lovca ponovo je otvorio pitanje održivosti medveđe populacije koja je u porastu.

"Već duže vreme upozoravamo da je medveda kod nas previše s obzirom na naš prostor i bojim se da ovo neće biti izolovan slučaj", kazao je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Anton Harej, komentarišući incident u kojem je proteklog vikenda nastradao 63-godišnji lovac.

Njega je u šumi dok je bio sa ostalim članovima lovačke družine napala medvedica, braneći svog mladunca, a "zaradio" je slomljenu ruku, povrede rebara i rane na leđima.

"Još 2004. imali smo u Sloveniji oko 400 medveda, a sada ih je prema nekim ocenama 1200, što je bitno više s obzirom na naš prostor", kazao je državni sekretar.

O eventualnom odstrelu medveda odlučuje država koja je vlasnica većine šuma koje pokrivaju više od 60 odsto teritorije Slovenije kao i ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Reč je o vrlo osetljivoj temi s obzirom na to da je medved zakonom zaštićen, te da brojna društva za zaštitu životinja zagovaraju nalaženje rešenja za suživot čoveka i životinja.

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje objavilo je u ponedeljak da neće predložiti odstrel medvedice koja je u poslednjem incidentu napala lovca, i njenog mladunca, a upozorilo je na to da višegodišnje planove odstrela divljači i zaštićenih vrsta donosi vlada.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track