Najnovije vesti

DODIK NA LITURGIJI U MAĐARSKOJ: Posetio crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti
Foto: RTRS

poseta

DODIK NA LITURGIJI U MAĐARSKOJ: Posetio crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti

Bosna i Hercegovina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je jutros Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, gde je prisustvovao liturgiji.

 

Zajedno sa Dodikom, liturgiji su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša, prenosi Srna.

Srpski član Predsedništva BiH, nakon liturgije, treba da se sastane sa episkopom budimskim Lukijanom, a potom je planiran obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj poseti Mađarskoj, sastaće se sutra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji.

 

Posle radnog ručka, planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

 

Dodik se juče sastao sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

 

Srpski član Predsedništva BiH sinoć je prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umetničkog društva "Taban" koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti.

U obraćanju na koncertu, Dodik je zahvalio Mađarskoj što je sprečila da se zaborave kulturne i nacionalne vrednosti srpske zajednice u toj zemlji.

 

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže. Prema njegovim rečima, tim zakonom, koji može da posluži kao primer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: RTRS)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...