U BIH SVE TEŽE NAĆI ŽIRANTA: Veliki broj građana uzme kredit i ode u inostranstvo, pa obaveze ostave drugima!
Foto: Profimedia

bruka

U BIH SVE TEŽE NAĆI ŽIRANTA: Veliki broj građana uzme kredit i ode u inostranstvo, pa obaveze ostave drugima!

Bosna i Hercegovina -

Prema poslednjim podacima iz 2013. godine, više od 210.000 građana napustilo je BiH. Značajan broj onih odlaze trbuhom za kruhom žele da prevare banke ili žirante, podižući kredite koje nikada nisu nameravali da otplate.

To nam je potvrdio i Jovica Cvjetković, predsednik Udruženja žiranata BiH. Kako je rekao, mnogi takvi slučajevi su zastrašujući u poslednjih 10 godina, od kada Udruženje postoji.

"Nema puno problema ako BiH. državljanin odlazi u Ameriku ili Kanadu. Ove zemlje ne dozvoljavaju ulazak ukoliko nisu ispunjene sve obaveze. Pod tim mislim na kredite i dug državi", rekao je Cvjetković.

Većina građana BiH, međutim, otišla je u Nemačku, Austriju i Švicarsku. Samo u Nemačkoj i 2017. godini skoro 50.000 građana je prijavilo.

"Ove zemlje ne traže nikakvu potvrdu da li imaju dugovanja ili ne, njih to ne

zanima. Ali po službenoj dužnosti, on ne može dobiti pasoš, jer postoji Zakon o putnim dokumentima, koji kaže da ako neko ima dugovanja, neće dobiti pasoš. Mislim, ako ta osoba dobije sudsku belešku, neće dobiti nikakva isprave", objasnio je Cvjetković.

Dodaje da onaj ko otplati tuđi dug, ako ima presudu ili presudu suda, može da kontaktira Udruženje.

"Osobama koje su uzele kredit i nameravaju da odu u inostranstvo može biti onemogućen pravosudni pristup. Alarmantno je da u svakoj opštini postoji najmanje deset takvih garantovanih", rekao je Cvjetković.

Pre odlaska, građani verovatno uzimaju kredit od banaka, koji im služi kao kapital za život u inostranstvu.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track