BOSNIĆ DAVAO PREPORUKE ZA ISIL: Na sirijsko ratište mogli su samo momci sa sertifikatom!
Foto: Printscreen

Svedočenje zaštićenog svedoka

BOSNIĆ DAVAO PREPORUKE ZA ISIL: Na sirijsko ratište mogli su samo momci sa sertifikatom!

Bosna i Hercegovina -
Bilal Bosnić i Nusret Imamović bili su ovlaštćeni za izdavanje "teskija" kojima su borci morali da imaju i pokazujemo, kako bi dokazali da su zaista iskreni borci i da nismu špijuni

SARAJEVO - U sudu Bosne i Hercegovine od februara ove godine vodi se proces protiov Huseina Bilala Bosnića (40) koji je optužen da je kao vođa zajednice radikalnih islamista pripremao mladiće iz BiH za pridruživanje zloglasnoj Islamskoj državi.

Zaštićeni svedok optužbe pod oznakom "B1" u sudnici u Sarajevu danas svedočioi potvrdio da je uz Bosnića to radio i Nusret Imamović, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

"Oni su bili ovlaštćeni da izdavaju neku vrstu isprave odnosno preporuke pod nazivom "teskija". Tu preporuku smo morali da imamo i pokazujemo, a ona je davala uvid u to da li smo zaista iskreni borci. I naravno, da dokaže da nismo špijuni.

Nju su izdavali Bosnić i Nusret Imamović - kazao je svedok, bosanskohercegovački državljanin koji je ratovao za ISIL u Siriji 2013. i 2014. godine u jedinici "Jahači"U toj njoj je bilo dvadeset državljana BiH a najmanje još trideset ih je bilo u jedinicama pod nazivom "Muhadžiri" i "Ensarije". Svjedok "B1" rekao je da je dvadesetak državljana BiH poginulo u Siriji dok je on tamo ratovao.

"Svi smo se borili na strani Islamske države. Glavni neprijatelji bili su nam Kurdi i snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada", rekao je bivši pripadnik ISIL-a koji je pre nego što se pridružio ovoj militantnoj terorističkoj organizaciji često išao na predavanja koje je u Sarajevu održavao Bilal Bosnić. Svedok kaže da se vratio u Bosnu jer je shvatio da je to što radi pogrešno.

- To je bilo nešto sasvim drugo. Nešto što nisam očekivao. Krvoproliće među muslimanima. Svako se borio protiv svakoga - rekao je bivši ISIL-ovac.

Bilala Bosnića su u septembru u akciji "Damask" uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u porodičnoj kući u Bužimu i od tada je u pritvoru. Sudi mu se po optužnici koja ga tereti za organiziranje potpore ISIL-u. Jedan od ključnih argumenata tužiteljstva je činjenica da je iz arapskih zemalja dobio skoro 100.000 evra kako bi finansirao odlazak mladića na ratišta u Siriji. U dokazivanju njegove krivice tužiteljstvo je ponudilo iskaze petnaest svedoka i dva eksperta.

Islamska država je u svom propagandnom listu “Dabiq” prošle godine objavila fotografiju Bilala Bosnića koji obećava da će ekstremisti kalifat dovesti u samo srce hrišćanstva, pa makar on to ne dočekao živ. - Celi će svet biti Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski - rekao je Bosnić.

Bosna i Hercegovina je jedna od prvih zemalja koja je usvojila zakon kojim se zabranjuje regrutiranje ljudi za strana ratišta, a Bosnić je tokom molitva na kojima je učestvovao pozivao ljude da se regrutiraju. U optužnici stoji da je Bosnić delovao u više mesta u Bosni i Hercegovini, a najviše u Gornjoj Maoči i Velikoj Kladuši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track