PODVIG FOČANSKIH LEKARA: Mladiću (23) prišili ruku koju mu je otkinuo cirkular, ponovo će raditi!

Neće ostati invalid

PODVIG FOČANSKIH LEKARA: Mladiću (23) prišili ruku koju mu je otkinuo cirkular, ponovo će raditi!

Bosna i Hercegovina -
Zahvalan sam doktoru Draženu Eriću i svim lekarima. Bio sam slomljen ali mi je pomisao na dete koje uskoro treba da mi se rodi dala snagu da izdržim“ kaže Aleksandar Radović

FOČA - Tim lekara Univerzitetske bolnice u Foči predvođen docentom prof.dr Dražanom Erićem po prvi put je uspešno izvršio složenu operaciju replantacije šake Aleksandru Radoviću (23) iz Rogatice.

Mladić je 8. septembra dok je radio na cirkularu nakon trenutka nepažnje mašina odsekla pola šake sa prstima, a lekari su na vreme uspeli da sašiju krvne sudove, rekonstruišu koštane i mekotkivne strukture i tako spasu ruku mladiću. Operacija je trajala nekoliko sati, a dr Dražan Erić kaže da je ovako složen zahvat po prvi put izveden u Republici Srpskoj.

„Zahvalio bih se dr Eriću i svim lekarima, i mislim da tek sada znam šta je život i koliko ga treba ceniti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da mi cirkular odseče ruku, a potom je usledio dramatičan put do Foče. Bolovi su bili neizdrživi, bio sam slomljen ali mi je pomisao na dete koje uskoro treba da mi se rodi dala snagu da izdržim. Bio sam u šoku i polusvesnom stanju, a posle operacije vratio mi se osmeh na lice“, kaže Aleksandar.

„Pacijentu koji je zadobio amputacionu povredu leve šake, naš tim lekara uspeo je u optimalnom roku da sašije krvne sudove koji su manji od 1 milimetra, i ponovo uspostavi cirkulaciju u prstima, te rekonstruiše sve koštane i mekotkivne strukture, kaže dr Erić.

"Operacija je urađena pre skoro dve nedelje, pacijent se dobro oseća, prsti i šaka imaju normalnu cirkulaciju i mladić neće ostati invalid. Ovo je veliki poduhvat za našu ustanovu i celu Republiku Srpsku jer smo pokazali da se i ovako složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i kod nas. Zahvalio bih se celom timu bez kojeg ne bih uspeo da izvedem uspešno ovako složenu operaciju.“, rekao je dr Erić.

Osim njega članovi tima bili su docenti ortoped Maksim Kovačević i anesteziolog Milivoje Dostić, specijalizant oprtopedije dr Ivana Popadić, specijalizant anesteziologije dr Draženka Ikonić, dr Jelena Andnan, instrumentarke Rada Kunarac i Zorana Drakul i anestetičar Nikola Petrović. Povrijeđeni Aleksandar Radović uskoro bi trebao da napusti fočansku bolnicu.

(saransak.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track