SUĐENJE ORIĆU PREKINUTO: Svedok tužilaštva BiH vređao sudiju!
Foto: Printscreen Avaz.ba

NASTAVAK PROCESA 12. JULA

SUĐENJE ORIĆU PREKINUTO: Svedok tužilaštva BiH vređao sudiju!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO – Današnje suđenje Naseru Oriću, bivšem ratnom komadantu Armije BiH u Srebrenici i njegovom telohranitelju Sabahudinu Muhiću, prekinuto je jer se svedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić i pored upozorenja Sudskog Veća neprikladno ponašao u sudnici

Na početku današnjeg ročišta, a pre nego što je svedok uveden u sudnicu, Orićev Advokat, Lejla Čović, rekla je da oni imaju dokumentaciju da svedok Tužilaštva Mustafić, ima dijagnozu "trajno poremećene ličnosti".

Tužilac Miroslav Janjić odgovorio je da Tužilaštvo nije raspolagalo dokumentacijom koja ukazuje na to, niti da su kroz razgovore sa Mustafićem stekli takav utisak. Tokom saslušanja svedoka, i prilikom predstavljanja i davanja ličnih podataka u sudnici, Mustafić je nekoliko puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Na samom početku saslušanja Mustafić je ustao da bi odgovori na pitanje koju je funkciju obavljao tokom ratne 1992-93. godine, a kada ga je sudija Šaban Maksumić upozorio da sedne, odgovorio mu je da mu oni nedaju da dođe do izražaja." Da li vam smeta što pričam? el to vi meni zabranjujete da govorim, Onda sam ja optuženi!", rekao je Mustafić, nakon čega je sudija Maksumić prekinuo suđenje.

Maksumić je posle kraće pauze saopštio da je Sudsko veće odlučilo da ne nastavi saslušanje ovog svedoka, i da ukoliko je Mustafić bitan svedok za Tužilaštvo treba da obave veštačenje u pogledu sposobnosti učešća Mustafića u postupku. Tužilaštvo će se o ovome izasniti u narednih nekoliko dana.

Orići i Muhić optuženi su za ubistvo tri srpska ratna zarobljenika 1992. godine u selima oko Srebrenice. Nastavak suđenja je 12. jula, kada je planirano saslušanje jednog od veštaka, kao svedoka tužilaštva BiH.

(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track