CRNOGORCI SVE ČEŠĆE PRISUSTVUJU ROĐENJU DETETA: Lepše je kada i tata dođe u porođajnu salu
Foto: Shutterstock

NOVI TRENDOVI

CRNOGORCI SVE ČEŠĆE PRISUSTVUJU ROĐENJU DETETA: Lepše je kada i tata dođe u porođajnu salu

Crna Gora -

Odluka Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da uz buduću majku u porođajnoj sali budu suprug ili druga bliska osoba iz porodice na snazi je još od maja 2014, ali procenat očeva koji prisustvuju porođaju u poslednje vreme je mnogo veći nego ranije.

"Bilo je straha pred porođaj. Uz suprugu sam bio sve dok je nisu odveli u operacionu salu, gde je uvedena u opštu anesteziju. Usledio je težak momenat zbog opasnosti u kojoj su se našle, ali su sve teškoće nestale kada sam ih ugledao žive i zdrave", priča Tivćanin Vidak Božović, koji je u KCCG u Podgorici prisustvovao porođaju svoje supruge Jelene.

Božovići su odlučili da ćerkici Emiliji zajedno požele dobrodošlicu na svet.

Vidak Božović sa novorođenom ćerkicom
Vidak Božović sa novorođenom ćerkicomfoto: Vijesti.me/privatna arhiva

"Znala sam da nikada neću pristati na porođaj bez prisustva supruga, oca deteta. To je u mom svetu normalno”, kaže mama Jelena. Ona smatra da je vreme da se svest žena, a i muškaraca u Crnoj Gori, promeni.

"To su jako teški i bolni momenti za ženu, a opet - rađa se zajedničko dete, koje smo oboje željeli, i pomoć i prisustvo supruga je najmanje što mogu da očekujem", navodi Jelena i dodaje da ih nisu zanimala tuđa iskustva.

"Ljudi su u zabludi, ne porađa vas muž, samo vas drži za ruku, miluje, bodri. Inače biste do samog porođaja bile same u sali."

Okolina nije blagonaklono gledla na odlukuu Božovića da zajedno dočekaju svoju devojčicu.

"Malograđanski. Tužno. Žene bi uglavnom govorile ‘Zašto mu to radiš, greote?’. Ili bi njihov razlog bio ‘Ne daj bože, nikad me muž više ne bi gledao istim očima, đe da me vidi takvu’ i slično. Kakvu? Trudnu, u bolovima, dok rađaš njegovo dete?", priča Jelena.

Božovići naglašavaju da je razgovor partnera neophodan.

"Tu nema ništa strašno što muškarac ne može da podnese. Razmislite šta to sve vi trpite i da to može da vam bude najlepše iskustvo", dodaje Jelena.

Vidak je saglasan sa suprugom i dodaje da bi opet prisustvovao porođaju.

"Smatram da je ženi potrebna podrška u trenucima kada se rađa jedan novi život koji će zauvek da uljepša naše živote", kaže on.

Vidak i Jelena Božović čekaju porođaj
Vidak i Jelena Božović čekaju porođajfoto: Vijesti.me/privatna arhiva

Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji" smatra da je sve veći broj očeva u porođajnoj sali izuzetno dobar trend, za koji veruje da će biti nastavljen i dodatno poboljšan.

"Veći broj partnera uz trudnice je sigurno i rezultat ukidanja naplaćivanja te usluge, ali i zbog toga jer se menja i uključenost partnera i budućih očeva u roditeljstvo već od trudnoće. Koliko primećujemo, očeva ima sve više i na našim okupljanjima sa trudnicama u toku kojih imaju priliku da razgovaraju sa stručnjacima važnim za njih i njihove bebe, i vrlo su uključeni i zainteresovani za sve teme koje se tiču njihove dece, kako možemo da primetimo", navodi Mihailovićeva i dodaje da su očevi čija su iskustva imali priliku da čuju u Udruženju "Roditelji" pozitivna.

"Veoma su srećni jer su imali priliku da dočekaju svoje dete na svet zajedno sa partnerkom. Kada sa njima razgovarate, shvatite koliko su one priče, koje se često mogu čuti kada se navode negativni stavovi o ovoj temi - nije im prijatno da gledaju porođaj, partnerke nakon toga gledaju dugačijim očima, mogu samo da smetaju, njima bude loše i padaju u nesvest - netačni. Očevi su velika podrška trudnicama na porođaju i apsolutno je to jedino važno u svemu, uz činjenicu da su oba roditelja koja su stvorila novi život i dočekala njegov dolazak na svet", zaključuje Mihailovićeva.

Kristina Mihajlović: Ovo je pozitivan trend
Kristina Mihajlović: Ovo je pozitivan trendfoto: Vijesti.me/ Zoran Đurić

Odluka KCCG da uz buduću majku u porođajnoj sali bude njen suprug ili druga bliska osoba iz porodice na snazi je od maja 2014. godine. Procenat očeva koji prisustvuju porođaju u KCCG mnogo je veći nego ranije, kažu u toj ustanovi.

"U proseku svakoga dana porođaju prisustvuju jedna do dve osobe bliske trudnici. Osim prisustva samom činu, partner može biti sa svojom suprugom i bebom još dva sata nakon porođaja”, navode iz KCCG.

Odlukom Odbora direktora KCCG, od 1. jula 2017. godine, ukinuto je plaćanje prisustva porođaju, kao i obuka.

"Da bi osoba koju trudnica odabere prisustvovala porođaju potrebno je da se pošalje ime i prezime trudnice, osobe koja će prisustvovati i datum termina porođaja na e-mail porodiliste@kccg.me ili na e-mail glavne sestre Porodilišta vesna.ljumovic@kccg.me. Nakon toga trudnica dobija uputstvo o poštovanju kućnog reda”, naveli su iz KCCG.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track