MEDENICA: Miraš načisto POMIRAŠIO, ne pomažu ni lekari, ni travari! Isto mu je hoće li voditi crkvu ili pekaru!
Foto: Youtube prtscr / Oko magazin

kolumna

MEDENICA: Miraš načisto POMIRAŠIO, ne pomažu ni lekari, ni travari! Isto mu je hoće li voditi crkvu ili pekaru!

Crna Gora -

Za takve se u brdima govorilo: “poavetao”, kratko i jasno, sve što se o njima valjalo znati zbiralo se u toj jednoj- jedinoj reči.

No, od “avetnih” se nije bežalo, nisu se mrškali s praga, selo ih je čuvalo i pomagalo, jer nisu siroti krivi što su “avetni”, jednostavno su se mimoišli s razumom i pameću ali im duše manjkalo nije.

E, s toga bi grehota bilo tebe nazvati avetnim, moj Miraše Dedeiću, jer u tebi ni pameti, ni razuma, a naročito ne duše. Ništa do sede kose i brade baš kao nataknute na bundevu, i to onu ludaru, s tim što se najiskrenije izvinjavam bundevama što ih vređam poredeći ih s tobom, no…

Ti si, časna starino (a častan si koliko su i Komovi ravni) “pomirašio”, načisto, i tu ne pomaže ni voda s Korita Ivanova, ni ljekari, ni travari, već specijalizovane institucije zatvorenog tipa, baš kao ta tvoja kiosk “CPC”, s tim što si nekim čudom u otvorenom odelenju iste umesto da ti se “mantija” kopča na leđima i da ti “oltar” bude tapaciran da se gde ne povrediš kad ti što padne na um- pa umom posred zida…

Veliš, “pomirašeni” starče kako toj tvojoj instituciji manjka “sveštenstva”, pa su katolici i protestanti dobrodošli da “bogosluže” dok ti ne prispe još dijagnostikovanog “klera”.

foto: YT screenshot/ Atlas TV Montenegro

Dakle, u “pravoslavnoj” crkvi da služe svi osim pravoslavaca, pa šta god na kraju da ispadne- valjaće?! Možda tebi kao terapija, možda ovima što ti nadziru oporavak (džaba im bilo rabote), ali kako to da objasniš onima što te slede, i kako oni da objasne sebi gde te to i u šta slede, bez u ludilo, parodon, “mirašenje”, što je, fakat, gore od ludila?!

Bez uvrede, braćo i sestre, ali ako sledite ovog “duhovnog” oca možda vam je bolje da probate s kakvim psom lutalicom, sledeći njega dalje ćete stići, verujte, a više ćete o ljubavi, veri, vernosti i vrlini naučiti od mučene lutalice negoli od nelečenog “duhovnika”, tačnije- duševnika!

Vidite li, aman, da je toj sedobradoj ludari sve jedno hoće li voditi “crkvu” ili pekaru?

Jednako je njemu i nafora i pogačica s čvarcima, “pričešćuje” pomirašeni bez razlike, a o slavama sveti sve od vodice do piva, gaziranih sokova i uzoraka za urinokulturu, ako je kome preša..?

Povrh svega, pomirašena bitanga veli da je onaj đavolji nakot od Alojzija Stepinca bio vrli čovek i biskup… Ako je od pomirašenog- mnogo je!

Nije to više ni za lečenje već za robiju i to bez prava na pomilovanje!

Kome je Jasenovac, Gradiška, Jastrebarsko (jedini koncentracioni logor za decu na svetu) dobar, taj je krvik i krvolok sve da kapi krvi na rukama nema!

Ponavljam, ako vam je “duhovni” vođa zver koja veliča Stepinca, monstruma koji je blagoslovio jame, kame, “srbosjeke”, krematorijume, maljeve, silovanja i klanja trudnica, devojčica od pet- šest godina…niste vi, braćo i sestre u muci, već ste muka sama!

Za Miraša pomirašenog je kasno, medicina ne ispravi što evolucija nagrdi, no vi spasavajte duše, vraćajte se veri i bogomoljama zavetnim, ova će vas biza prokleti doveka!

Nije to vera što vam nudi no vas od vere odvraća! Ne nazivajte zver “vladikom”, ne celivajte ruku nečastivom, ne ispisujte sebe iz ljudi, bratski vas kumim i molim!

Nema njemu leka jer ga ne ište, no ne budite i vi deo te bolesti, preklinjem vas!

Kome je “sveštenik” svako oko koga se može obmotati čaršav ko “mantija”, i kome su Stepinčeva dela velika- taj je oganj pakla u kojem ćete nestati ubeđeni da gorite voštanicu!

Neka njemu “crkve”, pekare i mlekare, no ne dajte da vas vezuje i potkiva “propovedajući” kako vas vraća veri pravovernoj.

Neka njega, nek nestane u ludilu ko koprena, no vi se, braćo i sestre, vratite oltarima gde ste krštavani.

Čekaju vas s milošću i pesmom, čuvaju vam duše, čuvaju vam obraza, čuvaju vam potomke da vas mogu poznati ko ljude… Miraš je ko i svaka zaraza- proći će ako ne dozvolite da se proširi, neće ni traga ni spomena o njemu ostati.

Mesto vam je tamo gde vam tragovi ostaše, čekaju vas, raduju vam se, ne dozvolite da pripovedaju o ljudima što su ih ko siročad ostavila da se doveka potucaju…

piše: Mihailo Medenica, Foto: Youtube prtscr / Oko magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track