(FOTO) (VIDEO) PODGORICA POD OPSADOM: Održana Parada ponosa
Foto: Printscreen Twitter

Treća LGBTIQ povorka

(FOTO) (VIDEO) PODGORICA POD OPSADOM: Održana Parada ponosa

Crna Gora -
Treća Parada ponosa u Podgorici je završena. Nije bilo incidenata, a sa skupa je zatraženo da se što prije donese Zakon o registrovanom partnerstvu.

Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres je kazao da mu je drago što je došlo do promjene rute, što su godinama tražili. "Ono što mi je drago jeste što vidim potpunu različitost u smilu ljudi koji su došli na događaj. Moram i naglasiti neke stvari, a to je zabrana povorke u Nikšiću. Nadamo se da ćemo imati priliku da pokažemo da su LGBT građani dobrodošli u svim gradovima Crne Gore", naveo je Milivojević.Predsednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić rekao je ranije danas da se povorka organizuje kako bi bila skrenuta pažnja na brojne probleme sa kojima se LGBTIQ populacija suočava

Organizatori su pozvali kompletan sastav Vlade da učestvuje u povorci, kao i predsednika Skupštine Ranka Krivokapić i sve poslanika i poslanice. Na povorci je učestvovalo nešto više od sto učesnika. Tačka ulaska je bila neposredno pored hotela “M Nikić” u ulici Kralja Nikole.

Foto Anadolia
Foto Anadolia
Foto Anadolia

U ime Vlade današnjoj šetnji pristustvao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sa saradnicima. Iz Vladinog biroa saopšteno je da je za ostale članove Vlade, kao i za sve građane, prisustvo pitanje ličnog izbora.

Na Prajdu će učestvovati, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Glavnog grada, i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) saopšteno je da će ih na Trećem Montenegro prajdu predstavljati “visoki funkcioneri, koji su dokazani borci za ljudska prava”.

Foto Anadolia
Foto Anadolia

Šetnji su, kako je saopšteno iz te partije, potpredsednica Mirel Radić Ljubisavljević, direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Leon Đokaj i potpredsednica Foruma žena Milena Tomanović.

Šetnji će prisustvovati i članovi Liberalne partije potpredsednica Satka Hajdarpašić koja je i članica Komiteta za ljudska prava Liberalne internacionale, portparol LP Ammar Borančić kao i predstavnici Mladih LP i članovi najviših organa stranke.

"Predsednik liberala Andrija Popović, koji i pored dobre volje ove godine, nažalost, nije u mogućnosti da prisustvuje, uputio je pismo podrške organizatorima Montenegro Pride", saopšteno je iz LP.

Šetnji će prisustvovati i koordinatorka Omladine Socijaldemokrata Crne Gore Marija Blagojević.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track