STOLTENBERG: Crna Gora uskoro članica NATO!
Foto: AP

Čeka se odluka Senata

STOLTENBERG: Crna Gora uskoro članica NATO!

Crna Gora -

BRISEL - Generakni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je uveren da će američki Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Sevrenoatlanskom savezu i ocenio da je Crna Gora "na putu da u bliskoj budućnosti" postane članica Alijanse.

Stoltenberg je posle susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem na konferenciji za medije pohvalio rezultate Crne Gore na putu ka članstvu.

"Ratifikacija je u završnoj fazi. Kad sve članice potpišu Protokol, potpisaće se Vašingtonski dogovor i postaćete članica NATO", rekao je Stoltenberg i kazao da će danas Senat Francuske potvrditi pristupni dokument.

Stoltenberg je rekao da "nema razloga" da ne veruje da će to učiniti i američki Senat i podsetio da je protokol potvrđen u spoljnopolitičkom komitetu Senata. Francuska je 22. do 28 zemalja članica NATO-a koje će prihvatiti Protokol o članstvu Crne Gore u NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković... (Foto Fonet)
Crnogorski premijer Duško Marković... (Foto Fonet)

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da Crna Gora ima "snažno" očekivanje da će ove godine na samitu NATO-a prisustvovati kao nova članica Alijanse i da se država već priprema za obaveze koje iz članstva proizilaze. Marković je rekao da uopšte nije zabrinut što američki Senat do sada nije ratifikovao Protokol o pristupanju i da veruje da će i SAD to uskoro uraditi.

"Već su obavljene važne proceduru a u Senatu imamo gotovo 100 odsto podršku. Sigurni smo da će SAD uskoro ratifikovati Protokol, time se ne opterećujemo", kazao je Marković.

Marković je rekao da je Crna Gora spremna da odmah po završenoj ratifikaciji Protokola od država članica, potvrdi daj sporazujm i na taj način "okonča" čitav proces.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track