BOSANCU ZBOG GREŠKE DUBROVAČKIH LEKARA AMPUTIRANA NOGA: Bolnica morala da plati odštetu od 135.000 evra pa sada nema para za lekove!
Foto: printscreen Dubrovački.hr

haos

BOSANCU ZBOG GREŠKE DUBROVAČKIH LEKARA AMPUTIRANA NOGA: Bolnica morala da plati odštetu od 135.000 evra pa sada nema para za lekove!

Hrvatska -

DUBROVNIK - Zbog nesavesnog lečenja pacijenta iz BIH Opšta bolnica Dubrovnik, po presudii suda morala je da isplati skoro milion kuna (OKO 135.000 evra), odštete zbog amputiranja noge.

Radi se o pacijentu iz BiH koji je 2011. pao sa skele i imao otvoreni prelom potkolenice, a lekari u dubrovačkoj bolnici, su kako tvrdi sud, primenili zastarelu metodu lečenja, pri tom nisu redovno previjali ranu, a prekasno su uključili davanje antibiotika.

Rezultat je na kraju bio poguban po pacijenta kome je zbog nastale sepse i nekroze tkiva morali da bude amputirana noga. Sudski veštaci istakli su da je 55-godišnjak zbog toga pao u duboku depresiju i da ima trajne posledice, odnosno 75 posto smanjenu aktivnost, piše Jutarnji.hr.

Argumentacija lekara bila je neuverljiva za su, a on je tvrdio da su “previjanja pacijenta bila prema potrebi”. Veštaci su tvrdili da je to trebalo da se radi barem jedanput do dvaput dnevno. Takođe je rekao kako su antibiotici “uključeni na vreme”, iako veštaci u temperaturnoj listi pacijenta nisu za to našli potvrdu. Zaključak je veštaka da se radilo o zakasnelom i neprofesionalnom lečenju koje je dovelo do gubitka noge pacijenta.

Naime, kod takvih preloma odavno upotrebljavaju tzv. spoljnji fiksatori koji stabilizuju prelom, a kontrola stanja znatno je bolja. Direktor bolnice dr. Marijo Bekić, koji u vreme tih događanja nije bio na tom radnom mestu, naglašava kako će verojatno zbog izvršenja presude, odnosno skidanja novca sa računa bolnice morati a kasne u isplati dugova za lekove, ali da pacijenti dubrovačke bolnice to neće osetiti u lečenju.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen Dubrovački.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track