HRVATSKA NA KORAK DO NDH Visoki prekršajni sud doneo odluku: ZA DOM SPREMNI nije narušavanje javnog reda i mira
Foto: Printscreen YT

tompsonova pobeda

HRVATSKA NA KORAK DO NDH Visoki prekršajni sud doneo odluku: ZA DOM SPREMNI nije narušavanje javnog reda i mira

Hrvatska -

Danas je na generalnoj sednici svih sudija VELIKI prekršajni sud odlučio da usklik "Za dom spremni" na početku pesme Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave" nije narušavanje javnog reda i mira.

Nakon rasprave sa 4 glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim, odlučeno je da to nije kršenje javnog reda i mira.

O sednici je odlučilo više od 20 sudija iz sva četiri odeljenja tog suda: Odeljenje za javni red i mir, koje je takođe odgovorno za ovu vrstu prekršaja, Odeljenje za finansijske i privredne prekršaje, Odeljenje za prekršaje u saobraćaju i Odeljenje za sudsku praksu.

Pravni stav koji su sudije zauzele na današnjoj glavnoj sednici biće obavezujući za sve sudije tog suda, a samim tim i za tročlano sudsko veće koje je presudilo krajem prošle godine da vikanje „ZDS“ na početku pesme Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.

Do ove situacije je došlo zbog presude u slučaju Tompson koja je donesena krajem prošle godine. Sudsko veće tog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Opštinskog suda u Šibeniku u slučaju Tompson i potvrdilo stav prvostepenog suda da uzvik "ZDS" u Tompsonovom izvođenju "Bataljona Čavoglava" nije prekršaj.

Kako je presuda u slučaju Tompson u suprotnosti sa svim ranijim presudama Visokog prekršajnog suda o tom pozdravu, Odeljenje za sudske zapisnike koje prati usklađenost svake nove presude sa prethodnom sudskom praksom u sličnim slučajevima poslalo je presudu nazad Sudskom veću sa predlogom da je ponovo razmotri.

Međutim, Pretresno veće je odbilo ukinuti presudu, pa je na sednici Odeljenja za pravosuđe, održanoj 21. februara ove godine, o Tompsonovoj presudi odlučilo svih devet sudija Odeljenja za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda. Ali na toj sednici, sudije nisu donele nednu odluku jer su bile podeljene.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track