PREDSTAVNIKU KATALONIJE U HRVATSKOJ ODUZIMAJU IMOVINU: Tvrdi da je u pitanju politički progon
Foto: EPA

misterija

PREDSTAVNIKU KATALONIJE U HRVATSKOJ ODUZIMAJU IMOVINU: Tvrdi da je u pitanju politički progon

Hrvatska -

Katalonski delegat u Hrvatskoj Erik Hauk optužen je u Španiji za prisvajanje novca španskih poreskih obveznika, a ako bude proglašen krivim, on i još 35 zvaničnika moraće da vrate novac u budžet ili da mu se oduzme imovina, izjavila je u subotu portparolka suda.

"Katalonski delegat u Hrvatskoj pozvan je na ročište 29. juna, gde će mu biti predstavljeni detalji optužnice", rekla je portparol suda Marisol Galvez za Hinu.

Tada će biti objavljeno koliko i za koja dela se tereti.

Tribunal de Cuentas je sud zadužen za kontrolu upravljanja javnim novcem u Španiji i podnosi izveštaje celom javnom sektoru. Taj sud je u petak izvestio da je 36 katalonskih zvaničnika, uključujući 12 delegata u evropskim zemljama, pozvano na sud kao okrivljeni.

U oktobru 2017. godine katalonska vlada organizovala je referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika, a Ustavni sud je to zabranio.

Državno pravobranilaštvo optužilo je organizatore referenduma da su koristili javni novac za sprovođenje tog ilegalnog glasanja. Optuženi organizatori morali su da uplate 4,1 milion evra na račun suda "Tribunal de Cuentas", koji su, prema optužnici, potrošili na referendum. Taj novac će ostati tamo dok se slučaj ne završi. Optužnica je zatim proširena na aktivnosti katalonske vlade u inostranstvu.

Na osnovu revizije budžeta Katalonije i dostavljenih računa, sud je utvrdio da je od 2011. do 2017. godine najmanje 416 miliona evra potrošeno na inostrane aktivnosti, ali da je nemoguće utvrditi u šta je tačno taj novac otišao.

U izveštaju od 722 stranice, sud je naveo da su katalonske delegacije u inostranstvu trošile novac na stvari koje nisu dozvoljene statutom Katalonije, poput promocije nezavisnosti.

Katalonskim delegacijama u inostranstvu zakon dozvoljava rad u oblastima kulture, ekonomije i sporta, ali ne i politike. Za ovaj rad isključiva je odgovornost španskog Ministarstva spoljnih poslova. Delegacije su, međutim, uglavnom angažovane u političkoj akciji.

Državno pravobranilaštvo sumnja da je deo novca potrošen na lobiranje, večere, putovanja i poklone, što je koristilo samim delegatima. U izveštaju se navodi da je 171.613 evra potrošeno "neopravdano na razne stvari" i optuženi su da taj novac koriste u privatne svrhe.

Katalonska vlada ima 15 delegacija širom sveta, a sprovodi se revizija troškova nastalih od 2018. godine. Nije isključeno da će im se od te godine nadalje naplaćivati neopravdani troškovi.

Delegacija u Hrvatskoj otvorena je 2017. godine, a Hauk iz nje pokriva desetak zemalja jugoistočne Evrope, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Srbiju.

On ili njegov advokat moraće da se pojave 29. juna u sedištu Tribunala de Cuentas u Madridu, gde će se od sudije, kao i ostalih optuženih, tražiti da objasni na šta su tačno potrošili novac.

Sudija bi im mogao nametnuti tačan iznos navodno nezakonitog novca koji će optuženi morati da polože na sudski račun nekoliko dana kasnije. U slučaju da optuženi ne uplate traženi novac, sud će im "sedeti na platama" ili će im imovina biti oduzeta.

Budući da je reč o tehničkom sudu koji za cilj ima da vrati novac poreskim obveznicima, ne preti im zatvor. Ako bude proglašen krivim, deponovani novac sud će proslediti u budžet autonomne pokrajine Katalonije.

Katalonija nema nezavisnu fiskalnu politiku, već njome upravlja španska centralna vlada, pa je navodno nelegalno potrošen novac proizašao iz džepova svih stanovnika Španije.

Hauk je u subotu rekao da je to "politički progon pokreta za nezavisnost". Rekao je da je delegacija katalonske vlade u jugoistočnoj Evropi "navikla na javni nadzor i transparentnost" i da će stanovnicima pokazati da nije bilo nepravilnosti.

Rekao je da se slučaj odnosio na istrage koje dokazuju da je katalonski referendum 2017. finansiran iz javnih fondova, za šta "nisu pronađeni dokazi” i da je deo cilja "suzbijanja volje većine Katalonaca da odluče o svojoj političkoj budućnosti”.

Delegat je dodao da u Kataloniji ima više od 3.000 ljudi kojima se sudi na sudu "zbog svojih političkih uverenja".

"Još nisam video sažetak ovog slučaja, ali uveravam vas da ne može biti navoda o zloupotrebi 171.000 evra javnih sredstava ili netransparentnosti pri zapošljavanju osoblja, jer je Delegacija u Hrvatskoj postojala samo tri meseca 2017. "rekao je Hauk. Reč o" samo još jednoj situaciji protiv katalonskog pokreta "i da se" represija nastavlja i raste svakodnevno ".

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track