KOD PULE UHVATILI AJKULU KAKVIH JE SAMO DESETAK U JADRANU: Naučnici nisu krili oduševljenje FOTO, VIDEO
Foto: Facebook/Aquarium Pula

slučajan ulov

KOD PULE UHVATILI AJKULU KAKVIH JE SAMO DESETAK U JADRANU: Naučnici nisu krili oduševljenje FOTO, VIDEO

Hrvatska -

Sklat sivac, vrlo retka i najugroženija vrsta ajkule u Jadranu, slučajno je završila u mreži ribara na rtu Kamenjak u Puli.

Ribari su odmah nakon ulova nazvali pulski akvarijum u kojem nisu krili oduševljenje.

"Sklat sivac je najugroženija vrsta u Jadranu, ako ne i u Mediteranu tako da je ovo jedinstvena prilika za nas da ovako nešto vidimo", rekao je Antonio Kastelićio, student PMF-a.

Reč je mladom primerku morskog psa koji nije opasan za ljude, a u Jadranu možemo pronaći tek desetak primeraka.

"Zanimljivo je da ima male zubiće, oštre poput noža. Na gornjoj i donjoj čeljusti ima iste zube, potpuno iste. No, ne napada ljude, a ima ih vrlo vrlo malo u moru", kaže Milena Mičić iz Akvarijuma Pula.

Nakon kratkog boravka u pulskom akvarijumu, ova retka vrsta morskog psa 'preselila' se na Brijune koji su morsko zaštićeno područje i predstavljaju najsigurnije mesto za ovakvu vrstu riba.

"Mi se nadamo da će ova jedinka ostati na Brijunima ili u blizini i da neće opet biti slučajni ulov ribara i da će naći ovde neku ajkulu s kojom će da će ima i mlade", govori Sandro Dujmović, vođa stručne službe NP Brijuni.

Budući da ih je u Jadranu tek nekoliko, naučnici upozoravaju da što pre treba započeti program obnove populacije, kako bi se ova retka vrsta spasila od izumiranja.

"Ne postoji, za sada, poznati mehanizam sprečavanja da se takve životinje love. Dobra stvar je da se sve te životinje mogu bez problema, jednostavno spasiti i vratiti u more", rekao je Neven Iveša sa Fakulteta prirodnih nauka u Puli.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track