GRIP SE U HRVATSKU VRAĆA NA VELIKA VRATA: Prvi ovogodišnji potrvrđeni slučajevi ukazuju da bi sezona mogla biti jako ozbiljna!
Foto: Shutterstock

opasno

GRIP SE U HRVATSKU VRAĆA NA VELIKA VRATA: Prvi ovogodišnji potrvrđeni slučajevi ukazuju da bi sezona mogla biti jako ozbiljna!

Hrvatska -

Grip je prošle godine zaobišao Hrvatsku - barem ako je suditi po nula zvanično registrovanih slučajeva. Ove godine, međutim, bolest se vraća na velika vrata: Uoči sezone respiratornih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) beleži 147 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa, saznaje tportal.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), s druge strane, upozorava da je cirkulacija gripa u Hrvatskoj već "iznad sezonskog praga, što je neobično rano", iako je broj obolelih u većini evropskih zemalja još uvek nisko. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima u Evropi je A (H3N2), koji pogađa starije osobe i povezan je sa nižom efikasnošću vakcine.

„Rano otkrivanje podtipa A (H3N2) je pokazatelj da bi predstojeća sezona gripa mogla biti ozbiljna, iako ne možemo sa sigurnošću da znamo kako će izgledati“, rekao je Pasi Pentinen, šef ECDC-ovog programa za borbu protiv gripa.

„Nagli porast infekcija gripom tokom pandemije covida-19 mogao bi da ima ozbiljne posledice po starije osobe i one sa slabim imunološkim sistemom i mogao bi dodatno opteretiti zdravstvene sisteme. Zbog toga je važno preduzeti neophodne mere predostrožnosti i zaštititi one koji su najugroženiji“, kaže Pentinen.

Inače, ECDC navodi i da je pre pandemije skoro svaka peta osoba u ukupnoj populaciji bila zaražena, a svaka četvrta osoba je imala simptome. Ozbiljnim komplikacijama gripa najviše su izložene starije osobe, trudnice i osobe sa hroničnim srčanim, plućnim i respiratornim oboljenjima, dijabetesom i poremećajima imunog sistema.

prehlada, grip, bolest
foto: Shutterstock

Predsednica Koordinacije hrvatske porodične medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić ističe da se lekari drže svojih protokola, iako bi ove sezone situacija mogla da bude "izuzetno teška". Naime, pre pandemije, grip je bilo lako dijagnostikovati bez PCR testova, a sada to neće biti s obzirom na sličnost simptoma gripa i Covid-19.

Razlika je u suvom kašlju, koji nije dominantan kod gripa, i gubitku osećaja i mirisa, karakterističnom samo za koronu. Međutim, nemaju svi ljudi sa koronom ove simptome.

„Klinički pristup lečenju je isti za obe bolesti – odmor kod kuće, snižavanje temperature, puno tečnosti. Najveći problem je diferencijacija bolesti. Ne znamo kako ćemo postupiti, nemamo nikakve stručne smernice za primarnu zdravstvenu zaštitu, velika je nelagoda među nama. Možda će se paralelno raditi i PCR testiranje na grip i kovid, a to će koštati“, rekao je Ban Toskić.

Epidemiolog Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsetila je da je grip u Hrvatskoj ove godine registrovan izuzetno rano, krajem avgusta.

„I ranije smo imali rane slučajeve gripa, pre svega kod putnika, ali sada ima 147 potvrđenih slučajeva. Međutim, ovo povećanje je i dalje sporadično, broj ne raste brzo, isti je već nekoliko dana. Prava epidemija gripa još nije počela“, upozorila je ona i dodala da se vrhunac sezone gripa obično javlja krajem januara i februara, dok se „rep“ može otkriti do aprila.

„S obzirom na to da kod nas ne dominira grip, a četvrti talas kovida je u toku, može se pretpostaviti da će većina testiranih biti pozitivna na kovid. Važno je da kliničar ukaže test na osnovu simptoma ukoliko sumnja na infekciju, a za sada nema potrebe za masovnim rutinskim testiranjem i na kovid i na grip“, rekao je dr Nemet Blažić.

Kurir.rs/poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track