EVROPO, REAGUJ: Hrvati traže da se ustaški pozdrav Za dom spremni ozakoni
Foto: Fonet

Godišnjica osnivanja HOS

EVROPO, REAGUJ: Hrvati traže da se ustaški pozdrav Za dom spremni ozakoni

Hrvatska -

Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomenika devete divizije Hrvatskih oružanih snaga danas je u Splitu obeležena 25. godišnjica formiranja te jedinice.

Marko Skejo, predsednik istoimenog udruženja, pozvao je da se pozdrav "Za dom spremni" kao njihov službeni pozdrav zaštiti zakonom.

On je rekao da su se opet "ohrabrili protivnici hrvatske nezavisnosti i krenuli da vređaju hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav Za dom spremni".

Taj pozdrav, prema njegovim rečima mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena "prestala rasprava o ovom svetom pozdravu".

On smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom i da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a i sve druge jedinice.

" Taj pozdrav pod kojim su poginuli najbolji hrvatski sinovi, čist je kao suza, to je jedan od najlepših pozdrava hrvatske vojske i hrvatskog naroda", rekao je Skejo.

O Rafaelu Bobanu po kome je nazvana ta HOS-ova jedinica Skejo je rekao da je to bio "jedan od najčasnijih i najhrabrijih hrvatskih vojskovođa".

On je naveo kako su Hrvati vekovima sanjali i borili se za svoju slobodu, i da se "stogodišnji san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH".

Ali je, kako je rekao, "na žalost izdajom dela naroda, ugašena NDH i hrvatski narod utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska reč i ideja, u kojem su se proganjali i ubijali svi Hrvati koji su sanjali slobodu i nezavisnost".

Pukovnik Skejo je govor završio rečima "Za dom" a zatim su pripadnici IX divizije HOS-a, koji su na odeći nosili natpis "Za dom spremni", uzvratili "Spremni."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track