HRVATSKA: Ne uzimamo otiske prstiju od izbeglica jer ih to plaši
Foto: Reuters

Registracija

HRVATSKA: Ne uzimamo otiske prstiju od izbeglica jer ih to plaši

Hrvatska -
Ako bilo ko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovde i dobiti, poručio je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se od izbeglica koje kroče na teritoriju Hrvatske ne uzimaju otisci prstiju "jer ih to plaši". Ostojić je jutros dočekao svaki autobus sa izbeglicama iz Tovarnika i obratio im se umirujućim rečima, prenose hrvatski mediji.

Prema poslednjim informacijama, na graničnom prelazu između Šida i Tovarnika ulazak u Hrvatsku čeka nekoliko stotina izbeglica. Po njih dolaze autobusi, prevoze ih u novi prihvatni centar u Opatovcu gde ih registruju bez uzimanja otisaka prstiju i, kad dođu na red, odvoze se dalje prema graničnim prelazima s Mađarskom i Slovenijom.

"Ako bilo ko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovde i dobiti", poručio je Ostojić.

Noćas je oko 1.000 izbeglica pešice prešlo granicu Terezino polje u Virovitičko-podravskoj županiji. Oni su u dvadesetak autobusa prevezeni nedaleko od granice, hrvatska policija ih je ispratila pešice prema granici, a na sredini mosta preuzela ih je madjarska policija.

Inače, od početka izbegličkog talasa, ljudi koji beže sa Bliskog istoka pokušavaju da spoljne granice Evropske unije pređu ilegalno, kako ne bi ostavljali otiske svojih prstiju i druge podatke, dok ne stignu u željenu zemlju zapadne Evrope.

Usled ilegalnih prelazaka srpsko-mađarske granice, Mađarska je podigla ogradu od bodljikave žice duž cele granice sa Srbijom, a počela je da je gradi i na granici sa Hrvatskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track