MILANOVIĆ: Ko udara po ćirilići, udara po hrvatskoj istoriji!
Foto: Beta

Proslava Božića u SNV

MILANOVIĆ: Ko udara po ćirilići, udara po hrvatskoj istoriji!

Hrvatska -
ZAGREB - Odlazeći hrvatski premijer Zoran Milanovih poručio je danas na obeležavanju Božića u Srpskom nacionalnom veću da se "udarajući po ćirilici, udara i po hrvatskoj istoriji".

SNV je organizovalo proslavu pravoslavnog Božića, a među političkim predstavnicima je bio Milanović koji je održao govor i tom prilikom rekao da, uz svako poštovanje svake vere, za njega postoji samo jedna crkva i jedan hram u kojem se moli - a to je hrvatska država.

"Kada vidim ddto se sve događalo zadnje četiri godine, kolika količina mržnje i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se - je li vredelo.Vredilo je i borićemo se i dalje. Moramo čuvati vrednosti koje smo postigli", rekao je on.

Milanović je dodao:

"Obično kažu da se suprotnosti privlače. Pismo koje je izazivalo bes nekih naših ljudi, paradoksalno udarilo je čekićem, ekstraktom sirovog železa, na nešto što je naše isto koliko i sprsko". Slovenski narodi su jednaki, poručio je Milanović.

"Glagoljica je naše pismo i nastalo je iz grčkog. Proširilo se i samo među Hrvatima ostalo da živi kroz duhovne i materijalne spomenike", rekao je Milanović i objasnio da "udarajući na ćirilicu, udarilo se i na hrvatsku istoriju i na ono što ih čini posebnim narodom".

Ukazao je da je devet godina svog političkog života uložio u borbu za pravdu, jednakost i slobodu.

"Kao javna ličnost taj put nastavići jer mislim da je to važno. Cela Evropa je položila oružje pred talasom ksenofobije", naveo je on i dodao da je Hrvatska poslednjih godina položila test humanosti i efikasnosti, a da nije ugrozila nacionalne interese.

"To nas čini ljudima", rekao je Milanović i dodao da, kada bi postavili žicu, Hrvate bi to učinilo "trgovcima žicom, a ne boljom državom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track