MIRO KOVAČ: Uspeli smo! Hrvatski uslovi su obavezni za Srbiju!
Foto: Ap

Hrvatski ministar spoljnih poslova

MIRO KOVAČ: Uspeli smo! Hrvatski uslovi su obavezni za Srbiju!

Hrvatska -

Hrvatska je osigurala da njni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, rekao je u utorak u Pravecu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač.

"Hrvatska zaista sme biti zadovoljna svojim postignućima. Uspelo nam je da osiguramo da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna saradnja Srbije sa Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina", rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"To smo uspeli da osiguramo da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definisanih kriterijuma nema napretka na tom planu", istakao je Kovač.

"Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definisanju merila, prelaznih merila za poglavlja 23 i 24" u pregovorima sa Srbijom, kazao je ministar.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, a poglavlje 24 na pravdu, slobodu i sigurnost.

Kovač je pojasnio da je u ovom trenutku reč o razgovorima o oblikovanju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Treba najpre definisati merila", kazao je.

Na pitanje koliko bi to moglo trajati, Kovač je rekao kako bi to moglo biti moguće do kraja juna.

"Ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrisano, moguće je do kraja juna. Ne zavisi od nas. Mi smo već u Evropskoj uniji", kazao je.

Ministar je na kraju zahvalio Evropskoj komisiji, povereniku za proširenje Johanesu Hanu i holandskom predsedništvu EU na saradnji u rešavanju ovog pitanja.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track