OREŠKOVIĆ: Uhapšeni nije špijun KOVAČ: Kao u sapunici
Foto: Profimedia, Beta Denis Cerić

Regovanja

OREŠKOVIĆ: Uhapšeni nije špijun KOVAČ: Kao u sapunici

Hrvatska -

Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je da osoba koja je uhapšena u Beogradu nije hrvatski špijun i da mu je to rekao direktor Sigurnosno-obaveštajne službe Daniel Markić.

"Znamo da je bio major JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, ali nemamo dovoljno informacija", rekao je Orešković za Hrvatsku radioteleviziju.

Čedo Čolović, Foto: Privatna arhiva
Čedo Čolović, Foto: Privatna arhiva

Na pitanje novinara da li je reč o senzaciji sa srpske strane u vreme zategnutih diplomatskih odnosa, Orešković je odgovorio da se nada da nije reč "o još jednoj provokaciji".

"Nadam se da ovo nije još jedna provokacija, to se nadam, ali idemo videti da dobijemo više informacija, Samo smo čuli šta se pustilo kroz srpske medije, ali kroz formalne kanale još nismo dobili nikakvu informaciju", naglasio je Orešković.

Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Foto: Reuters

Kovač: Nismo zvanično obavešteni

Hrvatska dosad nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od Srbije o hapšenju hrvatskog državljanina pod optužbom za špijuniranje, izjavio je u Bratislavi odlazeći hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač. "Budući da je to plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja se nama u Hrvatskoj servira već sedmicama. To je neka vrsta 'cirkusa Kolorado'", rekao je Kovač.

Miro Kovač, Foto: Profimedia
Miro Kovač, Foto: Profimedia

On je naglasio da je Hrvatska od juče popodne u stalnom kontaktu s hrvatskom ambasadom u Srbiji i da je pokušala da sazna od relevantnih srpskih državnih tela o čemu je reč.

"Mogu vam reći da sve do sad nikakvu informaciju naša ambasada, upros tome što je insistirala, nije dobila od Vlade Republike Srbije i mi o tome službeno ne znamo ništa", dodao je Kovač.

SVE O UHAPŠENOM HRVATSKOM AGENTU: Oficir Vojske Krajine vrbovan zbog optužnice!

Ministar je rekao da je to za njega neozbiljno i izrazio uverenje da će se strasti u Srbiji smiriti. Dodao je da je isto rekao i srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću koji u subotu u Bratislavi učestvuje na sastanku šefova diplomatije članica EU s ministrima iz zemalja kandidata.

"Ja sam rekao istu stvar svom kolegi Dačiću, da ne želimo učestvovati u nekakvoj jeftinoj sapunici. Idemo ozbiljno raditi. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji", rekao je Kovač i dodao da se s Dačićem "video i sinoć i jutros".

BOŽA SPASIĆ O HAPŠENJU HRVATSKOG ŠPIJUNA: Počeo je špijunski rat, slede nova hapšenja!

IZDAO SVOJ NAROD: Srpski špijun Hrvatima godinama odavao strateški važne podatke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track