RUSI HRVATIMA POKLANJAJU TRG U MOSKVI: Na njemu će biti i spomenik jednom svešteniku
Foto: Profimedia

Zbog jubileja

RUSI HRVATIMA POKLANJAJU TRG U MOSKVI: Na njemu će biti i spomenik jednom svešteniku

Hrvatska -

U dogledno vreme bi jedan trg u Moskvi trebao da ponese ime hrvatske metropole u skopu obeležavanja 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vlasti Moskve pokrenule su inicijativu da se jedan od trgova ruskog glavnog grada nazove po Zagrebu, a osim toga u dogledno vreme bi na tom trgu trebao biti postavljen spomenik hrvatskom svešteniku, piscu i političaru Jurju Križaniću, piše Večernji list.

Pripreme za imenovanje trebalo bi da uskoro budu gotove, s obzirom da se proglašenje trga planira 25. maja, tačno na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije.

Vlasti Moskve su krajem prošle godine poslale pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koga je potpisao ministar moskovske Vlade Sergej Čerjomin, u kojem su ga informirasi o nameri da imenuju jedan od trgova u Moskvi po Zagrebu, kao i o nameri da na njemu postave spomenik Jurju Križaniću.

Za sada se ne zna tačna lokacija trga koji bi nosio ime hrvatske metropole, a odluku o tome će doneti radna grupa koja je fomirana za te potrebe.

(rtl.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track