(VIDEO) USTAŠE DIVLJAJU U SRBU: Mesićev govor prekidali uzvicima Za dom spremni
Foto: Printscreen Twitter/ Facebook

Godišnjica antifašističkog ustanka

(VIDEO) USTAŠE DIVLJAJU U SRBU: Mesićev govor prekidali uzvicima Za dom spremni

Hrvatska -

Srpsko narodno veće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) obeležilo je danas u Srbu, u Hrvatskoj, 75. godišnjicu antifašističkog ustanka, a svečanost su u više navrata pokušali da onemoguće pripadnici Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) na čelu sa Draženom Keleminecem.

Klemetincu, inače, preti hapšenje jer mu je nedavno izrečena sudska zabrana da ne sme ući u Srb.

Policija od jutra stražari u Srbu. Oko 10 sati ujutro došao je i Milorad Pupovac.

N1 javlja da policija zaustavlja svaki automobil koji pristize u Srb i preventivno pregleda da neko ne unese bilo kakav opasan predmet.

Klemetinčevi simpatizeri i članovi AHSP blokirali su magistralni put koji povezuje Knin i Zagreb i mole Oče naš.

U mestu Bruvno, nedaleko od Srba, oko 11 sati sakupilo se oko 250 demonstranata koji su krenuli u demonstrativnu povorku, odnosno skup "protiv veličanja četničkih zločina nad civilima".

Policija je preko razglasa zamolila demonstrante da skinu majice s natpisima "Za dom spremni", odnosno da ih okrenu naopačke, posle čega je počelo nezadovoljstvo, pa su oni izviždali ovu naredbu policije. U jednom trenutku je došlo do meteža, čuli su se povici “za dom spremni”, i uzvici negodovanja i neodobravanja.

AHSB je, naime, od 8. do 17. jula držao šator us samu spomen ploču u nameri da onemogući današnju proslavu na kojoj će se oko podneva okupiti poštovaoci antifašizma i pobornici razumevanja hrvatskog i srpskog naroda.

Na svečanosti će govoriti prvi predsednik nezavisne Hrvatske i poslednji predsedavajući Predsedništva nekadašnje SFRJ Stjepan Mesić, zatim predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić i predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

S druge strane, Keleminac poziva na protest iakoje uveren da će biti uhapšen na ulasku u Srb s obzirom na to da mu je sud u Gračacu 18. jula isrekao šestomesečnu zabranu dolaska u to mesto.

"Spreman sam na hapšenje i zatvor zbog demokratije. Jeste li ikad čuli da je u slobodnoj Hrvatskoj ikome izrečena šestomesečna zabrana dolaska u neko mesto zbog političkih stavova?! Dosta mi je više toga", rekao je Keleminac,preneli su hrvatski mediji.

Sama ceremonija obeležavanja godišnjice Antifašističkog ustanka počela je tačno u podne a tokom ceremonije desilo se nekoliko incidentata.

Žene s hrvatskim barjacima, njih 15, za vreme govora bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, pevale su domoljubne pesme i tako ometale govornika. One su se posle toga same udaljile sa skupa, bez prisile policije.

Nikola Budija u govoru je napao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar- Kitarović jer je izbacila bistu Tita s Pantovčaka.

"Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac", rekao je.

S druge strane Dražen Keleminec drži govor na kome se okupilo oko 200 ljudi. Dražen Keleminec ipak je stigao u Srb. Priključio se grupi ljudi demonstranata u Srbu koje sa glavnim digađajem deli gvozdena ograda koju je još jutros postavila policija.

Pred okupljenim demonstrantima održao je govor u kojem je još jednom ponovio kako je u Hrvatskoj Milorad Pupovac i ministar MUP-a i predsednica Republike i Hrvatske i predsednik Vlade RH, ali i ministar finansija. "Niko ne može da mi zabrani da dođem u Hrvatsku", rekao je Keleminec.

Svečanost obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu završena je oko 15:30. Svi učesnici koji su prisustvovali svečanosti su se razišli, kao i demonstranti koji su protestvovali protiv ovog obeležavanja.

Policija je rekla kako je snimila skup i protest, pa će naknadno utvrditi da li ima elemenata prekršajnih, odnosno kaznenih dela. Dražen Keleminec, predsendik AHSP-a, koji je dobio zabranu pristupa Srbu, a koji je, zajedno s 200 demonstranata prisustvovao protestu, nije uhapšen.

(Tanjug/Dnevnik.hr/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track