(FOTO, VIDEO) MESTO U VOZU, NAJVEĆA SREĆA ZA MIGRANTE: Putuju u bolje sutra

Umorni su i iscrpljeni

(FOTO, VIDEO) MESTO U VOZU, NAJVEĆA SREĆA ZA MIGRANTE: Putuju u bolje sutra

Severna Makedonija -
Na železničkoj stanici u Đevđeliji izbeglice sa Bliskog istoka nestrpljivo stoje u redu ne bi li se što pre našli u vozu koji će ih odvesti do Srbije gde će nastaviti putešestvije do severa Evrope

ĐEVĐELIJA - Železnička stanica u Đevđeliji, prvom gradu na ulasku iz Grčke u Makedoniju, gde su okupljeni migranti sa Bliskog istoka, danas je prepuna, prisutna je nervoza, ali nema incidenata i guranja da bi se ušlo u vanredne vagone ka Tabanovcima, graničnom prelazu sa Srbijom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Da bi ušli u vagone, migranti čekaju u redu, vidno uzbuđeni, uprkos umoru i iscrpljenosti srećni su, a kad uđu u vagone mašu i prstima pokazuju "V", znak za pobedu. Njihova odredišta su Nemačka, Norveška, Švedska… i druge zemlje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jedan uspaničeni muškarac sa detetom na leđima odbijao je da uđe u voz, uzvikujući da to ne želi dok uz njega ne bude i njegova žena. Policajac ga tešio rečima da ne brine i da će svi ući, pa i njegova žena, što se kroz nekoliko trenutaka u dogodilo.

A u vozu do Tabanovaca, na severnoj granici Makedonije ka Srbiji, Sadim iz Sirije priča da se uputio u Nemačku. Do Makedonije je, kaže, došao preko Turske. Reporteru Tanjuga je ispričao da nije očekivao da će na grčko-makedonskoj granici biti zaustavljen. Porodica je sa njim i srećan je što nastavljaju put jer, kako kaže, čuo je da Srbija ne pravi problem izbeglicama. Uveren je da će uskoro njegova porodica i on postići željeni cilj i domoći se Nemačke.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Za Ahmada iz Avganistana nije bilo veće sreće od trenutka kada je ušao u voz za Tabanovce. On želi u Norvešku, zajedno sa Moamerom koji je iz Pakistana. Mnogi, međuitm, odbijaju da govore pred kamerom, jer, kako su objasnili, boje se za bezbednost svojih bližnjih koji su ostali u ratom zahvaćenoj Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka. Prema njegovim rečima, ako bi ih neko ko ne treba, video na TV, njihovim bližnjima bi se moglo desiti ono najgore.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na putu ka Tabanovcima oni su srećni, jer su se bar na neko vreme sklonili od kiše koja od jutros pljušti u ovom delu Makedonije, ali i uvereni da su na dobrom putu ka "boljem sutra". Volonterka makedonske NVO "Pomozite migrantima" Aleksandra Davidovska rekla je Tanjugu da migrante u Tabanovcima čekaju autobusi UNHCR-a, koji će ih voziti dalje ka Srbiji.

http://www.youtube.com/watch?v=UxHDhaRNggc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track