(VIDEO) STAMPEDO PREGAZIO BODLJIKAVU ŽICU: Ovako su migranti probili kordon na makedonskoj granici!

Novi haos u Makeodniji

(VIDEO) STAMPEDO PREGAZIO BODLJIKAVU ŽICU: Ovako su migranti probili kordon na makedonskoj granici!

Severna Makedonija -
Do proboja je došlo kada su vojska i policija počele da propuštaju žene i decu, što su ostali iskoristili da probiju kordon

ĐEVĐELIJA - Veća grupa migranata uspela je danas popodne da probije vojno-policijski kordon na makedonsko-grškoj granici ii krene prema železničkoj stanici u Đevđeliji.

Na snimcima sa mesta događaja vidi se kako veći broj ljudi trči kroz polje nakon proboja. U pozadini se čuje kako policija ispaljuje šok bombe.

Prema prvim informacijama sa terena, nekoliko osoba je povređeno, javlja AP.

Kako su objavili makedonski mediji, jake policijske i vojne patrole bile su nemoćne da zaustave masovni ulazak migranata na teritoriju Makedonije, koji su prethodno odbijali da uzmu hranu i vodu koju su im delili makedonski policajci uz povike "nećemo vašu hranu". Prema proceni medija, u trenutku kada se desio proboj migranata kroz policijski kordon, sa druge strane granice na ničijoj zemlji nalazilo se ukupno oko 4.000 migranata koji čekaju ulaz u Makedoniju, dok u isto vreme iz Grčke i dalje organizovano na granicu sa Makedonijom pristiže veliki broj migranata koje makedonske vlasti nastoje da propuštaju samo u organizovanim grupama.

http://www.youtube.com/watch?v=U9ABn-S3BvE

Do proboja je došlo kada su vojska i policija počele da propuštaju žene i decu, što su ostali iskoristili da probiju kordon.

http://www.youtube.com/watch?v=KbxpcrVcyQI

Makedonsko-grčka granica je i dalje pod teškim policijskim i vojnim snagama, dva dana nakon što je vlada proglasila vanrednu situaciju. Makedonske vlasti saopštile su da nemaju kapaciteta da se izbore sa prilivom migranata. Situacija je napetija je iz dan u dan, a policija je jutros bacila suzavac da bi rasterala hiljade migranata koji pokušavaju da uđu na teritoriju Makedonije. Na železničkoj stanici u Đevđeliji danas se ponovo okupilo oko hiljadu migranata koji čekaju vozove za granični prelaz Tabanovce, a sve veći broj migranata još dolazi.

http://www.youtube.com/watch?v=KVaRvrGLipI
Foto: AP
Foto: AP

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kako prenosi televizija Sitel, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je danas da policija i dalje ne obezbeđuje granicu sa grčke strane od migranata, iako je reč spoljašnjoj granici Evropske unije. "Mi smo jedina živa policijska sila koja obezbeđuje granicu i, kao što smo i najavili, upravo zbog humanog tretmana nastavljamo da selektivno propuštamo limitiran broj ilegalnih migranata, koliko u državi ima praktično kapaciteta da se humano tretiraju", kazao je Kotevski.

Foto: AP
Foto: AP

Kotevski je rekao da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rešenje niti nameru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU - Grčke.

Foto: AP
Foto: AP

Danas je na železničku stanicu Tabanovce oko 15 sati stigao voz iz Đevđelije sa oko 700 migranata, u najvećoj meri sa Bliskog istoka i severne Afrike, koji su se nakon kraćeg odmora ilegalnim putevima uputili ka Srbiji a neposredno do železničke stanice Tabanovce postavljeno je i nekoliko montažnih objekata za odmor.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Masa migranata koju Grčka propušta da prođe preko njene teritorije uskoro će se pridružiti, kako se očekuje, migrantima koji se već danima nalaze u graničnom pojasu sa Makedonijom odakle makedonske vlasti pokušavaju da limitiraju ulazak grupama od po 200 do 300 migranata, za vreme koliko traje proces njihove registracije i organizovanja transporta prema Srbiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track