NA IZBORIMA SAMO JEDNA KOALICIJA: Da li Makedonija ukida partijski prularizam?
Foto: Reuters

U susret 5. junu

NA IZBORIMA SAMO JEDNA KOALICIJA: Da li Makedonija ukida partijski prularizam?

Severna Makedonija -

Državna izborna komisija trebalo bi danas da utvrdi da li postoje uslovi za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora U Makedoniji 5. juna, na kojima će učestvovati samo jedna koalicija - VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Od danas, naime, u Makedoniji zvanično počinje predizborna kampanja za tu stranku, dok ostale stranke koje nisu podnele izborne liste smatraju da Sobranje treba da poništi odluku o održavanju izbora 5. juna s obzirom na to da se, kako tvrde, za to nisu stekli dogovoreni uslovi - prečišnjen izborni spisak i sloboda medija.

Pitanje, koje u ovom trenutku postavljaju mediji jeste, da li održavanje izbora sa samo jednom izbornom listom znači ukidanje stranačkog pluralizma.

Iz vladajuće VMRO-DPMNE kažu da koaliciju okupljenu oko te stranke čini čak 20 stranaka, što je dokaz da pluralizam stranaka u Makedoniji postoji.

Predsednik parlamenta Trajko Veljanovski je u službenoj poseti Vatikanu, a pre odlaska on je ponovio da ne postoji ustavni osnov za ponovno sazivanje Sobranja koji bi jedino mogao da donese odluku o odlaganju izbora.Inače, izbori u Makedoniji su prvobitno bili planirani za 24. aprila, ali su zbog neipusnjenih uslova utvrđenih Sporazumom iz Pržina, oni odloženi za 5. jun.

Vanredni parlamentarni izbori bi, kako se očekuje, trebalo da izvuku Makedoniju iz ozbiljne političke krize u kojoj se ova zemlja nalazi gotovo godinu dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track