ZVANIČNO: Izborna kampanja u Makedoniji počinje 21. novembra
Foto: Profimedia

Počinje borba

ZVANIČNO: Izborna kampanja u Makedoniji počinje 21. novembra

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Izborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji zvanično će početi u ponedeljak 21. novembra, najavila je Državna izborna komisija (DIK).

Kako je istakla ta komisija, od dana raspisivanja izbora do početka izborne kampanje televizije, radio-stanice, internet-portali i štampani mediji ne smeju da objavljuju plaćene političke reklame, a u suprotnom će protiv njih biti povedeni povesti "ogovarajući postupci".

VMRO DPMNE Nikole Gruevskog potrošila 1,5 miliona evra na prošlim izborima (Foto: Beta/AP)
VMRO DPMNE Nikole Gruevskog potrošila 1,5 miliona evra na prošlim izborima (Foto: Beta/AP)

Prama agenciji Meta, na prethodnim parlamentarnim izborima 2014. godine vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog zvanično je potrošila oko 1,5 miliona evra, a najveća opoziciona partija Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva blizu 200.000 evra. Ove strane su, kako je navedeno u finansijskim izveštajima najveći deo tih para potrošile na reklame i propagandu. VMRO DPMNE je u te svrhe potrošila 1,2 miliona evra, a SDSM 121.045 evra.

SDSM Zorana Zaeva potrošio je 200.000 evra na prošlu kampanju (Foto: Reuters)
SDSM Zorana Zaeva potrošio je 200.000 evra na prošlu kampanju (Foto: Reuters)

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra učestvovaće 11 političkih organizacija, medju kojima je pet koalicija, koje su podnele liste za šest izbornih jedinica u Makedoniji u kojima se bira ukupno 120 poslanika.

Predsednici makedonske nacionalne stranke VMRO DPMNE Nikola Gruevski i leve SDSM Zoran Zaev odmeriće snage u četvrtoj izbornoj jedinici. Tu će im konkurent biti i jedan od osnivača VMRO DPMNE i nekadašnji premijer Ljubčo Georgievski koji je nosilac liste koalicije manjih desničarskih opozicionih stranaka "VMRO za Makedoniju".

(VIDEO) LIDER DUI NAPADNUT KOD KUMANOVA: Meštani Ahmetiju blokirali put i razbili mu staklo na autu

Lideri dve najveće albanske stranke u Makedoniji Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači snage će odmeriti u izbornoj jedinici šest. Za tri poslanička mesta za dijasporu u izbornoj jedinici sedam (u kojoj glasaju makedonski državljani u inostranstvu) takmičiće se tri koalicije i jedna partija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track