ŠPIGL ANALIZIRA: Gruevski žrtvovao svoju zemlju da bi izbegao zatvor
Foto: Profimedia, Beta/AP

Svetski mediji o krizi u Makedoniji

ŠPIGL ANALIZIRA: Gruevski žrtvovao svoju zemlju da bi izbegao zatvor

Severna Makedonija -

Nikola Gruevski je nekad slovio za modernizatora Makedonije. Onda se pretvorio u ultranacionalističkog vladara, koji svoju zemlju svesno gura u haos – samo da bi izbegao zatvor.

Jednom davno Nikola Gruevski bio je liberalni modernizator Makedonije. Obrazovani investicioni bankar je već sa 28 godina postao ministar finansija zemlje, kojoj je tada obezbedio stabilizaciju valute i privrede. U avgustu 2006, neposredno pred svoj 36. rođendan, preuzeo je funkciju šefa vlade i u Makedoniji pospešio izglede za EU i NATO integracije. Tada je ova država od 2 milona stanovnika u srcu regiona zapadnog Balkana važila za najizglednijeg kandidata za EU. Pored Hrvatske.

No, od tada je Gruevski metamorfozirao: u ultranacionalističko-populističkog vlastrodržca, koji Makedonijom vlada kriminalnim metodama: od najdrskijih krađa izbora, preko korupcije i sveopšteg prisluškivanja pa sve do - sva je prilika - politički naručenih ubistava. Makedoniju je tako od zemlje za primer pretvorio u najeksplozivniju državu regiona.

Kriza koja već tri godine traje u Makedoniji, doživeka je vrhunac prošlog četvrtka: posle nedelja nacionalističkih demonstracija naoružane batinaške trupe na juriš su zauzele parlament i priredile brutalnu orgiju prebijanja opozicionih poslanika. Većina posmatrača je ubeđena da se organizator nemira zove Gruevski. Makedonski publicista Sašo Ordanoski veruje da je Gurevski spreman "da svu Makedoniju žrtvuje samo da bi on politički preživeo. On hoće zemlju da gurne u haos da bi se potom profilisao kao stabilizator. Jedina preostala altenativa za njega je: zatvor."

Zašto Gruevskog čeka dugogodišnja robija postalo je jasno početkom 2015. kroz aferu "prisluškivanje": audio-snimci prisluškivanih telefonskih razgovora, dostavljeni opozicionim Socijaldemokratama (SDSM), dokumentovali su neverovatan ospeg kriminalnih aktivnosti Gruevskog i njegove klike.

Ova afera je prouzrokovala građanske proteste koji su trajali mesecima. Kad su protesti prešli u eskalaciju, reagovala je EU i ispregovarala političko resetovanje u okviru čijih je obaveza Gruevski u januaru 2016. korektno podneo ostavku da bi se potom usresredio na taktiku odlaganja. Razlog: nezavisno državno tužilaštvo za korupciju i politička zlodela, postavljeno od strane parlamenta, na zahtev EU je prezentovalo neoborive dokaze za mafijaške metode vladavine Gruevskog.

Od prevremenih parlamentarnih izbora iz decembra 2016. se Gruevski, de facto vlastodržac Makedonije, prešaltovao na modus totalne konfrontacije. Jer, njegova partija VMRO-DPMNE je izgubila apsolutnu većinu. Drugoplasirani opozicioni Socijaldemokrati su zajedno sa tri partije makedonskih Albanaca – koji čine oko četvrtinu tamošnjeg stanovništva - uspeli da organizuju parlamentarnu većinu. No, predsednik države Đorđe Ivanov, koji pripada taboru Gruevskog, odbija da šefu Socijaldemokrata Zoranu Zaevu da mandat za formiranje vlade.

Kao izgovor Ivanov korsti "albanski adut": albanske partije streme federalizaciji i podeli Makedonije. Realnost je da albanske partije u suštini zanima samo jačanje manjinskih prava, te prava na sopstveni jezik. Ona su već 2001. garantovana u političkom sporazumu između makedonskih i albanskih partija, ali do danas samo delimično realizovana, što je mnogim Albancima u Makedoniji dalo osećaj da su građani druge klase.

Socijaldemokrate su albanskoj manjini obećali da će se založiti za njihove potrebe – zašta su na decembarskim izborima i dobili puno albanskih glasova. Sa druge strane Gruevski i njegova partija pokušavaju da seju etničku mržnju: paralelno sa politikom blokadom predsednika države oni svake večeri od početka marta organizuju nacionalističke demonstracije u Skoplju i ostalim delovime zemlje a sve pod parolom "Za ujedinjenu Makedoniju".

Ako se iza svega toga krije taktika Gruevskog da pokrene spiralu nasilja a potom proglasi vanredno stanje - ne bi li specijalnim ovlašćenjima nastavio da vlada - onda mu je taktika po svemu sudeći propala. Brutalne scene u parlamentu su u najvećem delu javnosti izazvale zgražavanje. Sem toga su se delovi vojske i bezbednosnog aparata već indirektno distancirali od Gruevskog. A parlamentarna većina sastavljena od socijaldemokrata i albanskih partija, na drugoj strani, uživa podršku EU i USA. Ona će narednih dana početi sa sastavljanjem vlade. Potpis: M.V./EPK

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track