Najnovije vesti

ZAEVU PUKAO FILM, OČISTIO POLA STRANKE: Smenio ceo izvršni odbor i generalnog sekretara, ali to nije sve! Na redu su i ministri...
Foto: EPA / Vasil Donev

operacija metla

ZAEVU PUKAO FILM, OČISTIO POLA STRANKE: Smenio ceo izvršni odbor i generalnog sekretara, ali to nije sve! Na redu su i ministri...

Severna Makedonija

(Beta) - Ceo Izvršni odbor, SDSM, svih šest potpredsednika i ; generalni sekretar razrešeni su ne sednici Centralnog odbora, potvrdio je lider stranke i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. On je kasno sinoć novinarima rekao da su razrešeni i organizacioni i međunarodni sekretar i koordinatorka Foruma žena SDSM i najavio da sledi promena "najmanje tri ministara" njegovoj vladi.
"Obećali smo promene i one se dešavaju. SDSM je večeras (u nedelju uveče) demonstrirala ozbiljnu odgovornost pred građanima i sopstvenom zemljom. Doneli smo odluke koje nose suštinske promene", rekao je Zaev nakon sednice Centralnog odbora strane.

 

Čistku u izvršnoj vlasti i stranci, popularno nazvanu "Operacija metla", Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali, jer su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.
On je istakao da je odluka o smenama ljudi u najvišem rukovodstvu stranke ozbiljan izraz odgovornosti i spremnosti da se prihvati poruka građana, ali i spstvene ambicije za poboljšanje.
"Pošli smo od sopstvenih redova. Pre neki dan rarežili predsednike svih opštinskih ogranaka. Prudužićemo dalje", istakao je Zaev.

 

Na pitanje da li će podneti ostavku pred organima partije, Zaev je rekao da ne vidi nikakav razlog za to.
"Evo ovako. Ako bi držali lekciju uspešnosti, ova vlada, ova vladajuća garniture je to napravila. Rešili smo sva otvorena pitanja u državi. Ponosni smo na sebe. Ne vidim nikakav razlog da Zoran Zaev podnese ostavku", rekao je lider SDSM i premijer Severne Makedonije.
Zaev je dodao da narednih dana očekuje odgovor od kolicionog partnera albanske DUI nakon sastanka koji je polovimom pročle sedmice imao sa liderom tepartije Aliijem Ahmetijem o promenana u vladi. Osim 117 članova Izvršnog odbrao, na sinoćnjoj sednici Centralnog odbora razrešeni su podredsednici Oliver Spasovaski (ministar policije), Damjan Mančevski (ministar za administraciju), Petre Šilegov (gradonačelnik Skoplja), Blagoje Bočvarski (gradonačelnik Štipa) i Frosina Remenski, Muhamed Zećiri, oboje poslanici, dok je na funciji istala samo zamenica preddsednika stranke Radmila Šekerinska.

 

Umesto dosadašnjeg generalnog sekretara SDSM Aleksandra Kiracovskog, koji je bio i šef izobornog štaba kadidata vladajuće koalicije za predsednika države, postavljen je ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, koji će zbog te nove funcije morati da napusti ministarsko mesto.
Zaev je najavio da da će ove sedmice će biti rasposan interni konkurs za sve upražnjenje funcije u centrali stranke i loklanim odborima.
 

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA / Vasil Donev)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...