ŠPIJUNSKA AFERA: Austrijanac Titov udbaš u Parlamentu EU?!
Foto: Wikipedija

Skandal potresa Evropu

ŠPIJUNSKA AFERA: Austrijanac Titov udbaš u Parlamentu EU?!

Austrija -
Nikada nisam dobio nijedan fening, šiling, dinar, niti dolar od bilo koje jugoslovenske tajne službe, kaže Ojgen Frojnd, glavni kandidat SPO za izbore u Evropskom parlamentu

BEČ - Ojgen Frojnd (Eugen Freund), jedan od vodećih austrijskih političara i glavni kandidat vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) za izbore za Evropski parlament 25. maja, navodno je radio za jugoslovensku tajnu službu UDBA! Frojnd je, kako je objavio slovenački magazin “Politiks”, 1978. godine, dok je bio saradnik za odnose sa javnošću tadašnjeg ministra spoljnih poslova Austrije Vilibalda Para (Willibald Pahr), radio za UDBU i navodno primao honorar.

Frojnd je odmah demantovao ove tvrdnje.

"Nikada nisam imao kontakta sa bilo kojom tajnom službom sa prostora bivše Jugoslavije. Nikada nisam dobio nijedan fening, šiling, dinar, niti dolar od bilo koje jugoslovenske tajne službe", izjavio je glavni kandidat SPO za predstojeće izbore za Evropski parlament. Kontrovezni slovenački istoričar, Roman Leljak, i sam bivši saradnik tajne službe, navodno je naišao na Frojndovo ime kada je, dok je radio u vojnom sudu, ispitivao slučaj ubistva hrvatskog studenta teologije. U toku istraživanja naišao je na listu sa imenima stotina bivših saradnika tajne službe,a pod brojem 234953 navodno je pronašao i Frojndove podatke i funkciju - stalni izvor Državne bezbednosti.

“Da na listi stoji to što je gospodin izjavio, to može biti. Ali da me optužuju da sam primao novac, za šta god, to je gnusna laž. Laž je i da sam bio član jugoslovenske tajne službe. Budući da ove informacije u Austriju stižu iz inostranstva, sklon sam da poverujem da konce vuku neki domaći politički protivnici”, pojasnio je Frojnd.Ovo nije prvi put da se jednom socijaldemokrati prebacuje saradnja sa nekom tajnom službom u inostranstvu. I nekadašnji republički ministar i bečki gradonačelnik Helmut Cilk (Helmut Zilk), bio je pod sumnjom da je bio dugogodišnji informant čehoslovačke tajne službe, što nikada nije dokazano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track