KURIR U LONDONU NA IZBORU NAJBOLJIH: Lionel Mesi fudbaler godine u 2023. u izboru FIFA! Aitana Bonmati fudbalerka godine
Foto: AP/Kirsty Wigglesworth, EPA/Neil Hall, AP/Michel Euler

fifa the best awards

KURIR U LONDONU NA IZBORU NAJBOLJIH: Lionel Mesi fudbaler godine u 2023. u izboru FIFA! Aitana Bonmati fudbalerka godine

Fudbal -

Specijalni izveštač iz Londona
Milan Rašević

Večeras su u Londonu krunisani najbolji fudbaleri i fudbalerke sveta, kao i njihovi treneri na tradicionalnoj ceremoniji FIFA The Best Football Awards. London je po drugi put domaćin svečanosti, nakon što je 2018. u ovom gradu krunisan Luka Modrić.

1 / 5 Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

U izboru su učestvovali selektori i kapiteni svih reprezentacija kao i po jedan novinar iz svake zemlje.

Čast da predstavlja Srbiju i ove godine imao je urednik u Kuriru Milan Rašević, koji je dao svoje glasove trojici najboljih.

Glasove su kao i prošle godine dali Dragan Stojković i Dušan Tadić.

1 / 5 Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Argentinski fudbaler i igrač Intera iz Majamija Lionel Mesi proglašen je večeras za fudbalera 2023. godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).Mesi je nagradu osvojio ispred norveškog napadača i igrača Mančester sitija Erlinga Halanda, koji je po mnogima bio glavni favorit za osvajanje nagrade.

On je ovog leta prešao iz Pari Sen Žermena u Inter iz Majamija, za koji je odigrao šest utakmica i postigao jedan gol.

Nagradu za najbolju fudbalerku godine ponela je igračica Barselone Aitana Bonmati iz Španije, koja je sa svojom reprezentacijom osvojila ove godine titulu Svetskog prvaka.

Trener godine u izboru Fifa je menadžer Mančester sitija Pep Gvaardiola. Španac je sa Sitijem prošle sezone osvojio Ligu šampiona, Premijer ligu i FA kup, a odličnu sezonu je krunisao osvajanjem Svetskog klupskog prvenstva.

Brazilski čuvar mreže i igrač Mančester sitija Ederson proglašen je za najboljeg golmana, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu osvojila Engleskinja Meri Erps koja nastupa za Mančester junajted.

U konkurenciji dama, za najbolju trenerku godine izabrana je selektorka engleske reprezentacije Holanđanka Sarina Vigman. Ovo je četvrti put da je osvojila ovu nagradu u izboru Fifa, nakon 2017, 2020. i 2022. godine.

Fifa je večeras izabrala i idealan tim za prošlu godinu, a u njemu se nalaze: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Džon Stons (Mančester siti), Kajl Voker (Mančester siti), Ruben Dias (Mančester siti), Bernardo Silva (Mančester siti), Džud Belingem (Real Madrid), Kevin De Brujne (Mančester siti), Erling Haland (Mančester siti), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Lionel Mesi (Inter Majami) i Vinisijus (Real Madrid).

Nagradu "Puškaš" za najbolji gol godine osvojio je Brazilac Giljerme Madruga, za pogodak koji je postigao u duelu svoje ekipe Botafoga protiv Novorizontina, u meču druge brazilske lige. On je u tom susretu sa preko 20 metara "makazicama" zatresao mrežu.

Nagradu za fer-plej osvojila je reprezentacija Brazila, koja je nosila skroz crne dresove u znak podrške za svog saigrača Vinisijusa koji je dugo na meti rasističkih napada.

TOK CEREMONIJE

Ovim je završena ceremonija dodela nagrada najboljima u 2023. godini u izboru Svetske kuće fudbala (FIFA).

21:54 - Izbor za najbolju fudbalerku u 2023. godini

Aitana Bonmati iz Španije, Linda Kaisedo iz Kolumbije i Dženifer Hermoso iz Španije su u konkurenciji.

Dobitnica je Aitana Bonmati, koja je kao i Mesi, osvojila i Zlatnu loptu za 2023. godinu. Podsetimo da je i Španija šampion sveta.

21:54 - Marta dobitnica specijalne nagrade

Posebnu nagradu je dobila najbolja brazilska fudbalerka svih vremena Marta.

Od naredne godine nagrada za najbolji gol u ženskom fudbalu nosiće ime po njoj.

21:50 - Izbor za najboljeg fudbalera u 2023. godini

Voditelji podsećaju ko je u konkurenciji. U konkurenciji su Erling Haland, Kilijan Mbape i Lionel Mesi.

Nagradu je dobio Lionel Mesi, i to treći put u karijeri. Argentinac zbog obaveza nije bio prisutan na dodeli. Nagradu je preuzeo voditelj Tjeri Anri, koji se našalio na svoj račun rekavši da nikada do sada nije dobio takvu nagradu.

Podsetimo, Mesi je nedavno dobio i Zlatnu loptu.

21:45 - Podsećanje na FIFA takmičenja u 2023. godini

21:40 - Prilog o navijačima

Trenutno se emituje prilog o navijačima koji pomeraju granice zbog klubova/reprezentacija koje podržavaju. Tu je devojka koja je prevalila nekoliko hiljada kilometara da bi gledala svoj tim, ili otac koji je poveo tromesečnu bebu na utakmicu i tamo je hranio mlekom iz flašice.

Nagradu je dobio otac koji je odveo svog sina na stadion. U pitanju je Argentinac koji navija za Kolon iz Santa Fea.

Neobična situacija, mališan se rasplakao, pa je morala i majka da izađe na binu.

21:30 - Izbor za najbolji gol i nagradu "Puškaš"

Nagradu je dodelila Ane De Huan, praunuka Ferenca Puškaša

Nagradu je osvojio Giljerme Madriga iz Botafoga. Postigao je gol makazicama sa više od 20 metara.

21:23 - In memoriam Čarlton, Zagalo i Bekenbauer

Svet fudbala se oprašta od velikana fudbala koji su preminuli početkom godine, kao što su Mario Zagalo ili Franc Bekenbauer, kao i od Bobija Čarltona koji nas je napustio prošle godine.

21:15 Fer plej Brazilcima

Nagrada za fer plej pripala je seniorskom timu Brazila, koji su dobili ovacije kad su izašli na podijum, a predvodio ih je legendarni Ronaldo.

21:11 Najbolji golman Ederson

U konkurenciji su bili Jasin Bunu, Tibo Kurtoa i Ederson, a nagrada je pripala golmanu Mančester sitija Edersonu.

FIFA, Zlatna Lopta, Ederson
foto: AP/Kirsty Wigglesworth

21:07 Najbolji ženski golman Meri Erps

U konkurenciji za najboljeg ženskog golmana bili su Mekenzi Arnold, Katarina Kol i Meri Erps, golman Mančester junajteda i Engleske, koja je i osvojila nagradu.

20:57 Najbolji ženski tim

FIFA, Zlatna Lopta, ženski tim
foto: EPA/Neil Hall

FIFA i FIFPro izabrali su ženski tim godine, a to su:

Meri Erps, Olga Karmona, Lusi Bronz, Aleks Grinvud - Kira Volš, Alesija Ruso, Loren Džejms, Ela Tun, Aitana Bonmati - Aleks Morgan, Sem Ker.

20:51 Najbolji trener Sarina Vigman

FIFA, Zlatna Lopta, Sarina Vigman
foto: EPA/Neil Hall

U konkurenciji su bili Džonatan Hiraldez, Ema Hejs i Sarina Vigman. Nagrada je pripala Sarina Vigman, selektorka Engleske.

20:44 Najbolji tim

FIFA FIFPro proglasio je najbolji muški tim, a to su:

FIFA, Zlatna Lopta, Pep Gvardiola
foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Tibo Kurtoa - Džon Stons, Kajl Voker, Ruben Dijas - Bernardo Silva, Džud Belingem, Kevin de Brujne - Erling Haland, Kilijan Mbape, Lionel Mesi, Vinisijus Žunior.

20:37 Najbolji trener Pep Gvardiola

Prvo su dodeljene nagrade za najboljeg trenera. U konkurenciji su bili Pep Gvardiola, Simone Inzagi i Lućano Spaleti.

Nagrada je pripala treneru Mančester sitija, Špancu Pepu Gvardioli.

- Želim da posvetim ovu nagradu Simoneu Inzagiju i Lućanu Spaletiju koji su sa Interom i Napolijem imali neverovatnu sezonu. Takođe je posvećujem Ćikiju Begeristajnu koji me je stvorio kao trenera - rekao je Gvardiola, najpre na italijanskom, zatim na engeskom, a na kraju se zahvalio ocu, supruzi i deci.

20:30 Počinje ceremonija

FIFA, London
foto: Kurir

Svečanost je počela, a ovogodišnji domaćini su britanska TV prezenterka Rešmin Čaudri i legendarni Francuz i bivša vedeta londonskog Arsenala Tjeri Anri, koji je 1998. bio i šampion sveta.

Kako su rekli na početku, ova godina je protekla u znaku žena, između ostalog i zbog Svetskog prvenstva, pa će tako svaku nagradu ove godine uručiti žena.

Svečanost su plesom otvorili članovi Avarganding dance tima uz hit Fatboy Slim-a "Praise you".

20:20 Puni se dvorana Apolo Eventim teatra

Još samo desetak minuta ostalo je do početka svečanosti dodele nagrada FIFA The Best Football Awards. U najprestižnijoj konkurenciji za titulu najboljeg fudbalera sveta su Lionel Mesi (Argentina, Inter Majami), Kilijan Mbape (Francuska, Pari Sen Žermen) i Erling Haland (Norveška, Mančester siti).

Kurir.rs

Bonus video:

01:04

KURIR TELEVIZIJA U PARIZU NA DODELI NAGRADE ZA NAJBOLJEG FUDBALERA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track