ŠPANCI NEMILOSRDNI: Mesi osuđen na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza
Foto: Reuters

Stigla zvanična potvrda

ŠPANCI NEMILOSRDNI: Mesi osuđen na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza

Fudbal -

Fudbaler Barselone i argentinski reprezentativac Lionel Mesi i njegov otac Horhe osuđeni su na zatvorsku kaznu od po godinu dana i devet meseci zbog utaje poreza

Sud u Barseloni proglasio je Lea i Horhea Mesija krivim po tri tačke optužnice. Lionel i Horhe Mesi na ovu presudu mogu uložiti žalbu Vrhovnom sudu Španije.

Lokalni mediji navode da je prema španskom zakonu za dela čija zatvorska kazna iznosi manje od dve godine, moguće izvršiti nagodbu, pa je gotovo sigurno da Mesi i njegov otac Horhe neće služiti zatvorsku kaznu. Takođe, Leo i Horhe nemaju kriminalni dosije zbog čega neće ići u zatvor

Sud je naložio da Mesi plati kaznu od oko 2 miliona evra dok njegov otac mora da plati 1,5 miliona.

Mesi i njegov otac Horhe optuženi su da su, preko kompanija u Belizeu i Urugvaju, izbegli porez u iznosu od 4,5 miliona evra između 2007. i 2009. godine.

Tužilac je zahtevao da se zvezdi Barselone odredi zatvor od 22 meseca."Ja sam sebe posvetio fudbalu. Poverio sam ocu i advokatima brigu o drugim stvarima. Siguran sam da nisu želeli da me prevare. Ne znam ništa o ovome, niti me to ikada interesovalo. Znam samo da sam potpisao ugovor i da moram da se pojavljujem u reklamama ili se fotografišem. Ništa nisam pročitao niti tražio. Sećam se da sam pre deset godina išao kod notara, ali ne znam zbog čega, davno je bilo", rekao je Mesi prilikom izlaganje odbrane.

Mesi i njegov otac su u avgustu 2013. godine uplatili 5,6 miliona dolara kako bi izbegli suđenje.

Barselona podržala MesijaFudbalski klub Barselona pružio je podršku svom igraču Lionelu Mesiju, koji je dobio zatvorski kaznu od 21 meseca zbog utaje poreza.

"Fudbalski klub Barselona pruža punu podršku Lionelu Mesiju i njegovom ocu, u vezi sa kaznom za utaju poreza koju je odredio sud u Barseloni. Klub, u saglasnosti sa državnim tužilaštvom, smatra da fudbaler, koji je ispravio svoju poziciju u poreskoj upravi, ni na koji način nije krivično odgovoran u vezi sa činjenicama vezanim za ovaj slučaj", navodi se u saopštenju.

Barselona će ostati na raspolaganju Leu Mesiju i njegovoj porodici i podržaće ga u bilo kakvoj akciji koju će eventualno preduzeti da odbrani poštenje i pravne interese, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track