TROJKAMA SRUŠILE RIVALA: Juniorke pobedom nad Letonijom obezbedile četvrtfinale Evrobasketa
Foto: Fiba

Dramatičan finiš

TROJKAMA SRUŠILE RIVALA: Juniorke pobedom nad Letonijom obezbedile četvrtfinale Evrobasketa

Košarka -

Juniorska reprezentacija Srbije, igračice rođene 1999. godine i mlađe, plasirala se u 1/4 finale Evropskog prvenstva koje se održava u Šopronu (Mađarska).

Izabranice Miloša Pavlovića posle velike borbe i dramatične završnice uspele su u meču osmine finale da slome otpor selekcije Letonije i slave rezultatom 66:60 (20:11, 17:17, 15:19, 18:15).

Srpske junorke su odlično počele utakmicu, sredinom druge četvrtine imale 16 poena prednosti, ali su u nastavku posustale i dozvolile rivalkama da dođu do preokreta. Ipak, u samom finišu dve Nevene, Dimitrijević i Naumčev pogađaju dve vezane trojke i donose našem mladom timu veliki trijumf.

Zahvaljujući borbenoj i strpljivoj igri srpske reprezentativke su već posle prve četvrtine uspele da stvore solidnu prednost. Nikako ih nije služio šut iz igre (5-20), ali zato izgarale u odbrani i perfektno izvodile slobodna bacanja (10-10). Uz raspoloženu Teodoru Turudić to je bilo dovoljno za vođstvo 20:11.

Još bolje i agresivnije zaigrale su srpske juniorke u nastavku duela, a posle trojke Nevene Dimitrijević povele sa 33:17 u 16. minutu. Finiš prvog poluvremena ipak je pripao Letonkama koje su sa nekoliko uspešnih akcija smanjile na 37:28.

Iako je naš tim bio evidentno bolji rival zbog brzopletosti i brojnih promašaja nikako nije uspevao da prelomi utakmicu. To kao da je davalo nadu selekciji Letonije koja je na isteku 30. minuta opasno pripretila i smanjila na 48:45. Uvukla se nervoza u redove našeg tima, što je rival iskoristio i ubrzo došao do izjednačenja, a zatim i do vođstva 51:50.

Više od četiri minuta Srbija je bila bez poena iz igre, kad je konačno pogodila Ivana Katanić i donela izjednačenje – 55:55 (37. minut).

Posle promašaja Teodore Turudić i Mine Đorđević sa linije slobodnih vacanja, Letonija je povela sa 58:56 i srpske reprezentativke su na minut i po pre kraja bile u veoma teškoj situaciji.

Međutim, kad je bilo najvažnije Nevena Dimitrijević i Nevena Naumčev pogađaju dve vezane trojke i donose veliki trijumf i slavlje Srbiji.

SRBIJA U18: Dimitrijević 8, Curaković, Katanić 5, Zukanović 11, Turudić 21, Radulović, Vulović, Naumčev 11, Đorđević 7, Novković, Perić, Raca 3.

LETONIJA U18: Ozola 17, Smirnova, Cumika 8, Klavina 4, Grava, Rozentale 4, Gulbe 13, Mote 4, Mikane, Lipe 3, Septe 7, Cevere.

Kurir sport, Foto: FIBA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Da li je UEFA mafija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track