ŽELJKO OBRADOVIĆ PONOVO U CRNO-BELOM: Želim da vratim Partizan u Evroligu! Bio bih najsrećniji da imam 12 srpskih igrača! KURIR TV
Foto: Ana Paunković

30 godina kasnije

ŽELJKO OBRADOVIĆ PONOVO U CRNO-BELOM: Želim da vratim Partizan u Evroligu! Bio bih najsrećniji da imam 12 srpskih igrača! KURIR TV

Košarka -

Željko Obradović je zvanično predstavljen kao trener Partizana.

1 / 56 Foto: Ana Paunković

- Prva misao mi ide ka tome da želim da se pridružim ljudima iz KSS, Predragu Daniloviću, svima koji su zaslužni za uspeh, Marini Maljković i košarkašicama na velikom rezultatu. Želim da se zahvalim Ostoji Mijailoviću na šansi da se vratim u Partizan i radim u Partizanu. Ono što me je dovelo natrag je nešto iznutra, nešto iz srca, emocije. Stalno smo bili u kontaktu. Sada svi zajedno želimo da vratimo Partizan tamo gde zaslužuje. U Evropi ne postoji klub koji je dao toliko igrača, koji su osvajali toliko trofeja i bili toliko bitni, kao i trenera sa toliko trofeja. U rangu Partizana je možda samo Real Madrid. Za mene je ova odluka bila veoma laka. Prošle sedmice kada smo se Ostoja i ja prvi put našli, razgovarali smo 2-3 sata, i već tada sam odlučio - rekao je Željko Obradović.

- Ono što bih voleo je da Evroliga treba da prepozna na prostoru bivše Jugoslavije klubove koji su itekako zadužili košarku. Pošto će se možda menjati sistem, mislim da više klubova treba da ima dugogodišnje ugovore. Ambicije su najveće moguće. Svestan sam šta se očekuje. Jedino me interesuje da se vratimo u Evroligu. I ne samo to, nego da budemo sastavni deo Evrolige. Partizanu je mesto u Evroligi i Partizan to zaslužuje. Najsrećniji sam kada sam na terenu, kad radim i željan sam posle godinu dana rada - dodao je Obradović.

- Ispred nas je veliki posao, a kad imaš želju i entuzijazam onda možeš da uradiš dosta toga. Mogu da obećam samo rad, da vratimo Partizan tamo gde mu je mesto, da ćemo Zoran i ja na kraju sezone biti zadovoljni ako budemo zaključili da smo uradili sve, apsolutno sve - kaže Obradović.

Tim za sledeću sezonu? Ko će ostati od postojećih igrača?

“Dogovorili smo se u petak. I kada smo izašli sa sastanka, prva stvar koja je bila otišli smo do Arene, naše kuće. Do male sale gde su odlični uslovi za trening, tu ćemo da živimo i radimo. I onda smo krenuli da razmišljamo o sezoni. Od petka do ponedeljka, Zoran i ja smo dnevno provodili desetak sati. Radimo i radićemo. Iznećemo informacije kada budemo znali”, rekao je Obradović, pa dodao: “Prilikom dolaska u Partizan, predsednik je bio za to da dođem. Nisu baš bili svi koji su bili da ja dođem. Neki su tražili CV gde sam radio, šta sam radio”, rekao je Obradović.

Sa 30 godina je počeo da vodi Partizan, a sada ima još toliko životnog iskustva. Koliko je bilo teško vratiti se u Partizan?

“Svi su se naplatili tada, jedini ja nisam, a-ha-ha. Mene je Partizan napravio. Godine koje sam proveo kao igrač i te dve godine kao trener, dovele su do toga da sam ja dužan Partizanu, a ne on meni. Ova odluka je bila neuporedivo lakša. Kada si motivisan, možeš sve. Uvek sam hteo još više. Kada dođe momenat kada misliš da si dao sve, trudiše se da daš još malo. Svesni smo da svi moramo jedni druge da vučemo. Zoran i ja se dugo znamo, preko 30 godina. Jedva čekam da obavim prve razgovore sa igračima koji su ostali. Probaćemo da ih okupimo”, rekao je Obradović.

Stručni štab? Da li je formiran?

“I o tome razgovaramo. Uvek imam ljude koji su mi bliski i izuzetni saradnici. Probaću da uključim in eke ljude iz kluba. Ja sam trener, prvi trener, nisam šef stručnog štaba. Svi koji rade sa mnom znaju da imaju sva prava. Da saradnici budu kritički osvrnuti prema mojim odlukama. Ima dosta talentovanih i mladih trenera. Svako je dobrodošao”.

Da li postoji prečica za dolazak Partizana u Evroligu?

“U ovom trenutku znamo da možemo da osvojimo ABA ligu ili da igramo finale Evrokupa. Sve ostalo su priče. Postoji tema koja se otvorila da možda u narednim godinama Evroliga odluči da više klubova učestvuje. Partizan i Crvena zvezda zaslužuju da budu stalni članovi Evrolige. Ne na godinu dana. Da imamo sigurnost i da se sve uradi da budemo deo Evrolige. To su pitanja za Evroligu, ali i da ovde dođe do dogovora. Pitanje je koliko će se Evroliga proširiti. Tih 11 klubova sa A licencom o svemu odlučuje. Pratićemo razvoj situacije. Bio bih najsrećniji da na onaj dan kada budem odlazio da mogu da kažem da će Partizan igrati Evroligu”.

Koliko će Partizan moći finansijski da isprati ime Željka Obradovića?

“Mi smo sve dobro odmerili. Uprava kluba radi na ciljevima. Siguran sam da će i navijači prisustvom u Areni pomoći. Radićemo na marketingu, javili su se mnogi za sponzorstva. Nadam se da ćemo dobiti podršku privrede”, rekao je Ostoja Mijailović.

Da li će okosnicu tiima činiti domaći ili strani igrači i da li Ognjen Jaramaz ostaje?

“Bio bih najsrećniji kada bih u timu imao 12 srpskih igrača. Koliko je to realno, videćemo. Dobio sam informacije o pojedinim igračima. Treba da vidimo njihova razmišljanja. Pa nekih iskusnijih, mlađih. Dosta je pitanja”.

Da li se Obradović plaši medijskog “rata” sa predsednikom Crvene zvezde Nebojšom Čovićem?

“Moja ekipa i ja nikoga nećemo provocirati ni protivničke igrače ni navijače ni trenere… Davaćemo primer svima. Na tome ću insistirati. Pozvaću sigurno dobrog prijatelja Dejana Radonjića da se ispričamo. Znam i dosta ostalih trenera iz regiona. I sa Čovićem sam u veoma korektnim odnosima i voleo bih da se to nastavi. Ne vidim da će biti problema. Poruka navijačima Partizana je da rade ono što su najbolje radili. Da podržavaju igrače. Da budu odani i u teškim momentima. Da znaju da je ovo dug put. I strašno bih voleo da u našoj dvorani svima pokažu da su primer. I da ne čujemo nijednu ružnu reč na račun drugih klubova. Da cela Evropa priča o navijačima. Insistiraću na tome”.

Koliko je realno da povratak Obradovića bude šansa za povratak na evropski tron?

“Bili su neki francuski utopisti. Sada bih mogao da budem u toj grupi i pričam o tituli prvaka Evrope. U situaciji kada nemamo pojma kako će tim da nam izgleda. Treba da idemo lagano i da se ne zalećemo. Već samo da gledamo da tim bude konkurentan. Da oformimo ekipu. Da to ne bude tim za godinu dana. Već da Partizan izrodi neke ekstra igrače. I naravno da je važan povratak u Evroligu”.

U kom momentu ste prelomili da ćete se vratiti u Partizan?

“Prelomio sam kada sam razgovarao sa Ostojom prvi put ozbiljno. Rekao sam mu da bi bilo dobro da se nađemo i da pričamo. I shvatio sam da je to-to. Strašno verujem u intuiciju. I onda sam miran. To je ta odluka i to je to. Ludosti nekada nisu loše i stvarno tako mislim. Ko je taj koji je donosio uvek pametne odluke koje su bile na kraju za njega dobre. Sada razmišljamo samo o tome kako i šta dalje”, rekao je Obradović.

Vesterman, Veseli, Micov? Koliko su realni?

“Verovatno da zovem navijače da pitamo ko su miljenici pa da dovedemo stotinak igrača. Razmišljaćemo o svim igračima za koje mislimo da je realno da obuku dres Partizana. Klub ima limite kao i ostali. Ne mogu da dođem da kažem da želim Veselog. On ima ugovor sa Fenerom, to kao varijanta ne postoji. Micov je izašao iz ugovora, i to ćemo da proverimo. Vesterman je izašao iz ugovora, razgovaraćemo. Ne mogu da tražim od predsednika da tražim da dovedemo neke igrače pa onda Zoran i ja da se skinemo da igramo sa njim. Da platimo neke igrače ne znam koliko, a drugi da igraju za kikiriki”.

- Želim da čestitam Marini Maljković i našim devojkama za osvojeno zlato. Povratak Željka Obradovića posle 30 godina znači novu epohu za Partizan. Dosta znači i za zemlju Srbiju gde je košarka važan segment života - rekao je predsednik Ostoja Mijailović.

- Prva opcija nam je bio Željko Obradović. Posle nekih razgovora imali smo dogovor da nam je to jedina opcija i da to pokušamo da doteramo do kraja. Suvišno je pričati o Željku i onome što nam on donosi. Potpisali smo najboljeg trenera - rekao je Zoran Savić.

Promocija Obradovića, koji se posle 30 godina, vratio u svoj dom zakazana je za 16 sati.

Pored Obradovića javnosti će se obratiti predsednik kluba Ostoja Mijailović i sportski direktor Zoran Savić.

Kao što je Kurir ekskluzivno objavio 19. juna, najtrofejniji trener Evrolige i crno-beli su se dogovorili o saradnji. Obradović se tako vraća trenerskom poslu posle godinu dana pauze. Prethodno je radio u Fenerbahčeu od 2013. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track