ZADRANI VOLE DA TUKU I LINČUJU SRBE: Ono što se desilo ljudima iz KK Crvena zvezda, samo je repriza iz krvave Kristalne noći 1991.
Foto: Starsport

bilo, ponovilo se

ZADRANI VOLE DA TUKU I LINČUJU SRBE: Ono što se desilo ljudima iz KK Crvena zvezda, samo je repriza iz krvave Kristalne noći 1991.

Košarka -

Srbi su ponovo linčovani u Zadru! Lov na ljude organizovan u subotu veče na dvojicu srpskih novinara, jednog člana Upravnog odbora KK Crvena zvezda i njegovog prijatelja potvrda je da neki zli duhovi u ovom dalmatinskom gradu i dalje žive.

Zadarska kristalna noć
foto: Printskrin

Da tamo Srbi nisu dobrodošli, iako su grad Zadar gradili vekovima, predano radili na njegovom kulturnom i istorijskom uzdizanju. Košarkaši Crvene zvezde u nimalo prijatnom ambinentu odigraće večeras utakmicu regionalne ABA lige koja ovim incidentom i porukama otvorene mržnje i ksenofobije, polako, ali sigurno radi na svom gašenju.

Da sve ovo što se desilo ljudima KK Crvena zvezda i srpskim novinarima nije slučajno uči nas istorija. U Zadru je 1991. godine organizovan lov na Srbe i to 2. maja. "Zadarska kristalna noć" ili Progon zadarskih Srba 1991. je naziv za rušilački pohod hrvatskih šovinista, kada je više od 2.000 Hrvata naoružanih palicama, motkama, kamenicama, šipkama, flašama krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba (kuća ili vikendica) i lokala firmi iz SR Srbije. Uništeno je više od 130 objekata i 470 srpskih kuća. Niko nikada nije odgovarao za ova zlodela pred sudom, a policija se tih dana povukla, čak je i podsticala vandalizam i divljanje nad zadarskim Srbima. Mnogi od policijskih zvaničnika posle toga su napredovali u službama, dobijali pohvale i nagrade.

Razjareni Hrvati iz Zadra i okolnih sela okupili se se oko 10.00 sati i uzvikivali ustaške parole i pretnje Srbima da će ih klati. Tog dana hrvatski policajci su bili „na odmoru”. Oko 15.00 časova u Zadar je stiglo više od 10 autobusa u kojima su bili mladići starosti 18-25 godina takođe naoružani motkama i šipkama. I oni su pevali ustaške pesme i pretili Srbima. Dok su išli do železničke stanice već su polomili neke lokale. Iza njih je bila jedna grupa dece starosti 5-15 godina koji su pljačkali srpsku imovinu. A nakon njihovog prolaska, išli su stariji ljudi koji su polivali benzinom lokale i palili ih.

Zadarska kristalna noć
foto: Printskrin

U poslepodnevnim časovima, oko 17.00 sati, tog 2. maja 1991. godine, sa mesta koje se zove Gaženica, krenula je razjarena i naoružana masa ka centru grada. U tom rušilačkom pohodu stradali su isključivo lokali i kuće čiji su vlasnici Srbi. Među tom razjarenom masom bilo je puno pripadnika MUP-a Hrvatske, koji su podstrekivali mladiće da uništavaju, pljačkaju i lome srpsku imovinu. Krajnji cilj je bio da se zadarski Srbi isele.

Mnoga srpska udruženja iz Dalmacije i Hrvatske poimence su u dokumentima naveli imena i prezimena Srba čija je imovina uništena i devastirana u "Zadarskoj kristalnoj noći". Iz samo jednog razloga, bili su Srbi. Među onima čiji je ugostiteljski objekat stradao bio je i košarkaš Petar Popović, rođeni Kraljevčanin koji je došao da igra košarku u Zadru, tamo se oženio i ostao. Njegov kafić "Tajmaut" je totalno uništen. Kasnije je Petar Popović iskazao lojalnost novoj hrvatskoj vlasti, a njegov sin Marko Popović igrao je za košarkašku reprezentaciju Hrvatske.

Marko Popović
foto: Printskrin/Jutjub

Ništa bolje nije prošla ni ugledna srpska zadarska porodica Komazec, koja je izgubila nekoliko lokala i kuća te večeri. Košarkaš Arijan Komazec, čija je sestra udata za Petra Popovića, takođe je godinama kasnije bio pod konstantnim pritiskom svojih Zadrana. I on je igrao za reprezentaciju Hrvatske, pokazao lojalnost, ali mu nije oprošteno što je Srbin. Novinar i nekadašnji ministar u Vladi Srbije Ratko Dmitrović u autorskom tekstu za list "Pečat" navodi da je 2008. godine Arijan Komazec na košarkaškoj utakmici između Zadra i Partizana bio podvrgnut još jednoj torturi. Napali su ga navijači, ista ona grupa "Tornado" odgovorna za linč i premlaćivanje četvorice Srba koji su u subotu došli sa KK Crvena zvezda u Dalmaciju. Arijan Komazec je napadnut, a napadači su tvrdili da ih je iznerviralo to što Komazec navija za Partizan. Istraga je utvrdila da nije navijao za Partizan, da je potpuno mirno sedeo sa devojkom i gledao utakmicu. I kasnije, Arijan je imao niz neugodnosti na ulicama Zadra, kada su ga vređali...

Arijan Komazec
foto: Printskrin/Jutjub

Povod za ovaj rušilački pohod bila je vest da je ujutro, 1. maja 1991. godine na brdu Štikovača u blizini mesta Polača, koje je većinski naseljeno Hrvatima, poginuo je pripadnik specijalne policijske jedinice „Poskoci” Franko Lisica (23). Navodno, njega su ubili Srbi, mada nikada nije zvanično dokazano ko stoji iza ubistva. Ova informacija bila je dovoljna za propagandu protiv Srba i iskorištena je kao razlog za uništavanje i pljačku srpske imovine i progon Srba sa zadarskog područja.

Da pomenemo, Zadar je tek 1945. godine dolaskom komunista na vlast ušao u sastav SR Hrvatske, jer je pre toga bio u sastavu Italije, Austro-Ugarske, Mletačke republike... Međutim, kroz istoriju, uvek je postojala netrpeljivost katolika prema pravoslavnim Srbima.

Od poznatijih Srba koji su svoj život vezali za Zadar kako piše Ratko Dmitrović, svakako treba spomenuti: serdare Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića, vođu Bukovičke bune Petra Jagodića Kuridžu; episkope i značajne nacionalne prvake u borbi za prava Srba Dalmacije Simeona Končarevića, Stefana Kneževića i Nikodima Milaša, arhimandrita Gerasima Petranovića, pesnike Petra Preradovića i Jovana Sundečića, te velikane srpske književnosti Simu Matavulja i Vladana Desnicu.

Šta će biti večeras u dvorani "Krešimir Ćosić" videćemo... Pod kakvom torturom i pritiskom će košarkaši Crven ezvezde odigrati meč protiv Zadra, videćemo... Kako će se osećati stranci koji nose dres Crvene zvezde Amerikanci Šabaz Nejpir i Majk Tobi, Brazilac Jago dos Santos, Litvanac Rokas Gedraitis, Rus Džoel Bolomboj, videćemo..

Kurir sport

00:14

Atmosfera ispred Arene pred meč Partizan - Crvena zvezda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja