ŽENSKA KOŠARKA IMA BUDUĆNOST: Mlada reprezentacija osvojila četvrto mesto na Evropskom prvenstvu
Foto: Fibaeurope

Zapažen uspeh Srpkinja

ŽENSKA KOŠARKA IMA BUDUĆNOST: Mlada reprezentacija osvojila četvrto mesto na Evropskom prvenstvu

Košarka -

Reprezentacija Srbije, igračice rođene 1996. godine i mlađe, osvojila je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu koje je danas završeno u Matosinjosu (Portugalija).

Izabranice selektora Bogdana Bulja poražene su od snažne selekcije Rusije u borbi za treće mesto i bronzanu medalju sa 72:78 ( 14:18, 20:14, 18:24 , 20:22).

Naš mladi tim je pružio još jednu sjajnu igru na ovom šampionatu, većim delom meča bio u vođstvu, a do poslednjih sekundi imao šansu da se izbori za mesto na pobedničkom postolju. Nisu uspele u toj nameri srpske košarkašice, ali su dokazale svima da njihovo vreme dolazi i da za budućnost ne treba brinuti.

Hrabro je srpski tim ušao u duel, medalje vredan, sa daleko snažnijim rivalom. Kolektivnom igrom i veoma snažnom odbranom bolje se snašao na samom početku. Ipak, iako je Srbija vodila sa 8:2 i 14:9 prvi period je ipak pripljao Ruskinjama – 14:18. Izabranice selekora Bulja najpre su zaustavile nalet rivala, a zatim preko borbene Aleksandre Crvendakić i sjajne Katarine Zec uzvratile istom merom – 27:22 (15. minut). Ponovo je pripretio ruski tim u završnici druge četvrtine, poveo sa 31:32, ali je Julijana Vojinović pogodila trojku i vratila prednost Srbiji – 34:32 na isteku 20. minuta igre.

Nastavile su srpske košarkašice Srbije odlično da šutiraju i na početku trećeg perioda, ali je ključ ravnopravne igre protiv moćne Rusije bila odlična skok igra u kojoj su dominirale Kristina Arsenić i kapiten Akleksandra Crvendakić. Koliko je rival kvalitetan videlo se u periodu između 24. i 28. minuta kad je Raisa Musina vezala deset uzastopnih poena i donela svom timu vođstvo od 46:51. Kako se bližio kraj susreta, bili je vidljivo da našem timu ponestaje snage, ali ne i upornosti. Borbena Katarina Zec smanjila je u 33. minutu na 54:58. Pokušavale su srpske reprezentativke zonom, ali kombinovanim odbrana da zaustave Ruskinje koje su i dalje održavale prednost – 60:65 (35. minut).

Trojka Aleksandre Crvedakić u sledećem napadu dala je novu snagu i energiju izabranicama selektora Bulja – 63:65. U poslednja dva minuta ušlo se sa rezultatom 69:72. Imala je Srbija čak tri napada da smanji ili izjednači. Usledila je penal završnica u kojoj je selekcija Rusije bila precizna sa linije slobodnih bacanja i uspela da sačuva pobedu – 72:78.

SRBIJA: Zec 15, Stevanović, Katanić, Subašić 4, Bogićević, Arsenić 11, Cukić, Crvendakić 16, Spasojević 2, Vojinović 14, Ilić, Nogić 10.

RUSIJA: Musina 29, Krimova 3, Kozik 3, Kolovskaja 8, Levčenko 14, Burovaja 2, Glonti 8, Safanova, Maiga 9, Bratčikova 2, Kirina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track