DNK SRBIJE SPORT Ivana, Nole, košarkaši, basketaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti... ZLATNI NIZ KOJI NEMA KRAJ
Foto: AP, EPA, Profimedia, Shutterstock, Beta

oni su ponos nacije

DNK SRBIJE SPORT Ivana, Nole, košarkaši, basketaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti... ZLATNI NIZ KOJI NEMA KRAJ

Ostali sportovi -

Dan u kome smo od jutra do mraka uživali, plakali, skakali... kruna je na vrhu piramide zvane - čudesni srpski sport

Nije lako pobrojati šta smo sve uzeli ove godine... Izdvojili smo 10 veličanstvenih rezultata za samo nešto više od jednog meseca! A bilo ih je i još.

basketaši
foto: Ap Michael Conroy

Neverovatni sportski uspesi Srbije kulminirali su u nedelju. Tada smo imali dan koji će zlatnim slovima biti upisan u istoriji našeg sporta. Počeli su košarkaši, nastavili fudbaleri i odbojkaši, a završio Novak. Dan u kome smo uživali, ali i plakali, skakali, nervirali se... I na kraju - bili ponosni do neba. A kako i da ne budemo?

Novak Đoković
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Pokušali su mnogi da odgovore na pitanje: u čemu je tajna. Različita su mišljenja. Od srpskog inata, preko ogromnog rada, pa do natprosečnog talenta. Šta god da je, jedna stvar je potpuno jasna i oko nje se svi slažemo - DNK Srbije je sport. Teče nam u genima. Doživljavamo i preživljavamo svaki sekund važnog sportskog meča toliko lično i toliko živimo za to. Niko drugi tako ne shvata sport. Možda zato i nisu tu gde smo mi. Nismo slučajno na vrhu. I to ne traje slučajno decenijama. Nema u sportu slučajnosti. Moguće je jednom, dva puta imati sreće... Ali na duže staze sreća je faktor koji se zaslužuje krvavim radom. Baš onakvim kakav je Aleksa Avramović prikazao u dresu Srbije. Sreća se zaslužuje kada noću gledaš rivala i pokušavaš da smisliš kako da ga nadmudriš na terenu.

odbojkašice
foto: OSS

DVA MESECA NESTVARNIH USPEHA

EP za košarkaše (U17)

zlatna medalja

EP u atletici

Ivana Vuleta

zlatna medalja

EP u basketu 3x3

zlatna medalja

US open

Novak Đoković

titula

SP za košarkaše

srebrna medalje

EP za odbojkašice

srebrna medalja

Vimbldon

Novak Đoković

vicešampion

EP u vaterpolu

polufinale

EP u atletici

Angelina Topić

finale

EP za odbojkaše

1/4 finala (zasad)

Novak Đoković
foto: EPA Istvan Derencseny

Dodaćemo: sreća se ne zaslužuje na splavovima i sa starletama, zato je baš ovakav i spisak uspeha srpskog sporta. Oni koji su maksimalno posvećeni i kojima je dres Srbije svetinja, njima je uspeh zagarantovan. Mora da postoji poseban osećaj dok se oblači taj sveti plavi, crveni ili beli dres... Gotovo svi srpski sportisti ga imaju! I zato smo tu gde jesmo - na samom svetskom vrhu!

basketaši
foto: KSS

Velika anketa Kurira:

Da li menjati ekipu za Olimpijske igre

Srbija želi isti ovaj tim u Parizu

Srbija je ostvarila jedan od najvećih uspeha u istoriji naše košarke - osvajanje srebrne medalje na SP. Verovatno će biti potrebno da prođe još vremena kako bismo postali svesni veličine ovog uspeha koji su ostvarili Svetislav Pešić i njegovi izabranici.

Mnogo je bilo polemika u javnosti i među ljubiteljima košarke prethodnih meseci zbog veliko broj otkaza koji su stigli na adresu Košarkaškog saveza Srbije. Tačnije, na adresu svakog čoveka koji voli košarku.

To je sve povredilo. Međutim, potrebno je i razumeti većinu tih asova koji su rekli „ne“. Prošlost ostavljamo iza sebe, a gledamo ka budućnosti.

Tu dolazimo takođe do podeljenih stavova, ali želeli smo da čujemo glas Srbije. Pitali smo na našem sajtu čitaoce: Da li na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine treba da vratimo Jokića, Micića, Kalinića i druge ili je tamo svoje mesto zaslužilo ovih 12 heroja? U anketi je učestvovalo više od 10.000 ljudi, a 70 odsto njih je reklo - želimo isti tim i na OI.

Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track