(VIDEO) HRVATI 3 PUTA PADALI U FINALU: Zlato iz Kranja u senci navijačkih nereda
Foto: Fonet

Vaterpolo istorija

(VIDEO) HRVATI 3 PUTA PADALI U FINALU: Zlato iz Kranja u senci navijačkih nereda

Ostali sportovi -
Naša reprezentacija je posle pobeda nad Hrvatskom osvajala zlata 2003. u Kranju, kada je odbranila titulu kontinentalnog šampiona, ali i dva Svetska kupa 2010. u Oradei i pet godina kasnije u Bergamu

Pred finalni okršaj vaterpolista Srbije i Hrvatske, koji će se večeras od 21 sat u Kazanju boriti za titulu prvaka sveta, evo kratkog podsećanja na završne okršaje dve zemlje, koji su se do sada odigrali. Vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore odbranila je u 2003. godine u Kranju titulu evropskog prvaka pobedom nad reprezentacijom Hrvatske od 9:8, posle produžetaka.

http://www.youtube.com/watch?v=BLUTJdcXauo

Dok je u bazenu i van njega među igračima vladala sportska atmosfera, na tribinama je provladalo nasilničko ponašanje hrvatskih navijača. Još pre početka utakmice atmosfera je bila naelektrisana, pogotovu kada su hrvatski navijači ušli i u deo tribina, koji za njih nije bio predviđen, a rasporedili se i na okolnim krovovima.

http://www.youtube.com/watch?v=oeHxshN9SCs
"Uzeli su srpsko-crnogorsku zastavu i zapalili je tokom meča. U revoltu su napali čak i svoje igrače, koji se se posle utakmice izvinjavali svim igračima Srbije i Crne Gore i na kraju su došli u hotel gde je obavljena ceremonija proglašenja pobednika. Tu su čestitali, aplaudirali su za vreme uručivanja pehara i na kraju se opet izvinili", pričao je tada komentator Aleksandar Stojanović.

Tadašnji hrvatski premijer Ivica Račan osudio je ponašanje hrvatskih navijača, a jedan od reprezentativaca

Ratko Štritof ocenio je da je obezbeđenje potpuno podbacilo:

"Na ulazu nije uopšte bilo policije, nije bilo specijalaca. Bila je jedna grupa srpskih navijača, koji nisu mogli ući na tribine, jer je tamo bilo previše naših. I onda su se smestili na VIP ložu. I tamo su navijali. I na kraju utakmice su naši došli tamo i počeli tući sve - katastrofa. Počeli su kidati lap topove - užas. Stvarno nemam riječi", rekao je hrvatski reprezentativac u vaterpolu Ratko Štritof.

O samoj atmosferi tokom finalne utakmice Aleksandar Ćirić kaže:

"Letele su flaše, letele su šipke, letelo je kamenje. Od samog početka atmosfera je bila negativno naelektrisana. Međutim, ovo je sve sport i nije trebalo ovako da se završi".

Neredi koje su navijači hrvatske reprezentacije izazvali nakon finalne utakmice evropskog prvenstva u vaterpolu u Kranju u Sloveniji, ali i huligansko ponašanje, koje je usledilo u Beogradu i Novom Sadu, kulminirajući skidanjem zastave i grba sa hrvatske ambasade, gotovo da su zasenili sportski uspeh vaterpolista obe zemlje.

Srpska vaterpolo reprezentacija je sedam godina kasnije pobedila je Hrvatsku 13:7 (4:0, 2:3, 5:3, 2:1) u finalu Svetskog kupa u Rumuniji u Oradei. Vaterpolisti Srbije su odbranili trofej iz Budimpešte osvojen 2006. godine. Iako je Srbija izgubila od Hrvatske u prvom kolu, finalni meč je doneo sasvim drugačiju sliku.

U duelu sa Hrvatskom pre nekoliko sedmica vaterpolo reprezentacija Srbije obezbedila je kartu za Olimpijske igre u Riju! "Delfini" su osvojili Svetsku ligu tako što su u finalu pobedili selekciju Hrvatske sa 9:6 (1:1, 1:3, 3:1, 4:1) u Bergamu.

Bili su stalno u minusu, gubili su sa 3:5, a onda su u neverovatnom ritmu preokrenuli na neverovatnih 8:5. Nakon toga, Hrvati nisu uspeli da se vrate, tako da je četa selektora Dejana Savića napravila još jedan veliki podvig.

http://www.youtube.com/watch?v=JgTe0EsZMHg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track