TEKST O KOJEM BRUJE SVI! BRITANCU PREKIPELO ZBOG ĐOKOVIĆA: On je klinac sa Balkana, nije uglađen kao Federer, niti lep kao Nadal!
Foto: Profimedia

ODJEKNULO

TEKST O KOJEM BRUJE SVI! BRITANCU PREKIPELO ZBOG ĐOKOVIĆA: On je klinac sa Balkana, nije uglađen kao Federer, niti lep kao Nadal!

Tenis -

Svaki neuspeh Novaka Đokovića, a srećom ima ih malo, očigledno je postao duševna hrana dela javnosti na Zapadu.

Poraz Đokovića u Tokiju i neuspeli pokušaj da osvoji medalju ponovo je rasplamsao mržnju prema njemu, naravno, posebno u britanskim medijima.

Ipak, nije sve tako crno. To pokazuje kolumna britanskog kolumniste janisa Babulijasa, novinara "Al Džazire", "Čenela 4", "Vajsa" i "Politika".

On je u kolumni objavljenoj na stranicama "Spektatora" stao u odbranu Novaka Đokovića.

Svoj članak je i naslovio sa "U odbranu Novaka Đokovića".

"Đoković je imao fenomenalnu godinu, ali i šampioni imaju slabe dane. Uprkos mnogim uspesima, jasno je da postoji veliki broj navijača koji su bili srećni što je izgubio - i meč i živce. Pošteno je reći da je Đoković polarizujuća figura, pa tako kritike na račun 33-godišnjeg Srbina nisu neobične. On je, zapravo, bio meta tokom najvećeg dela karijere - i što se tiče navijača, ali i medija. Da li zaslužuje poseban prezir?", zapitao se Babulijas.

"Đoković nije čovek koga je lako voleti. Nekada kada pobedi rivala ismeva neprijateljski nastrojenu publiku. Njegove proslave su previše dramatične...", poručio je kolumnista.

Autor naglašava da se zaboravljaju stvari koje Đoković radi.

"Pa opet, kakva god bila presuda njegovih kolega poput Nika Kirjosa, ili Pirsa Morgana koji je Đokovića nazvao 'razmaženim derištem' nakon nastupa na Olimpijskim igrama, šta je prava istina o Đokoviću? Đoković je van terena topla i vesela osoba. Preko svoje fondacije sakuplja i donira milione dolara i pomaže svojoj Srbiji, ali i inostranstvu. Za vreme pandemije donirao je milion dolara za medicinsku opremu i respiratore srpskim bolnicama. To nije loše za osobu za koju neki lažno tvrde da negira korona virus?".

Kolumnista britanskog nedeljnika zapitao se da li postoji "nešto mračnije u korenu tolike antipatije" prema Đokoviću?

"Za neke teniske navijače nema sumnje da je on uljez, pa se kao takav suočava sa čistim snobiznom. On je klinac sa Balkana - nije uglađen kao švajcarski šampion Rodžer Federer, a niti lep i nasmejan kao španski teniser Rafael Nadal. On prekida to prelepo rivalstvo i dominira terenima".

"Kako se usuđuje?", sarkastično je dodao kolumnista.

"Pa nije Đoković jedini igrač koji je izgubio živce na terenu. Videli smo takve stvari i od šampiona kao što su Serena Vilijams ili Rodžer Federer", dodaje engleski novinar i poručuje da se samo kod Đokovića to "uzelo za zlo" i da ga navijači ne vole zbog toga.

Na kraju ističe:

"Đoković je jedan od najboljih tenisera koje je svet video, rušio je rekord za rekordom, on je idol mladima u Srbiji i svoje vreme i bogatsvo koristi kako bi im pomogao. Takođe, zauzima se za mlade tenisere koji tek počinju. Ipak, previše puta u Novakovom slučaju te stvari budu neprimetne. Teško da zbog toga možete da krivite Đokovića što je ponekad gubio živce i rugao se protivnicima..."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track