Najnovije vesti

NOVAK NE ZABORAVLJA! Đoković poslao MOĆNU PORUKU Grku koji je odbio za bombarduje našu zemlju (FOTO)
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

NATO BOMBARDOVANJE 1999

NOVAK NE ZABORAVLJA! Đoković poslao MOĆNU PORUKU Grku koji je odbio za bombarduje našu zemlju (FOTO)

Tenis
10:57h

Navršilo se 24 godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je za 11 nedelja, prema procenama različitih izvora, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ovim povodom oglasio se i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji se zahvalio Marinosu Ricudisu - Grku koji je uprkos naređenju svojih vrhovnih vlasti, odbio da napadne Srbiju.

Marinos Ricudis
foto: Printcsreen

Podsećamo, odluka da tokom NATO agresije 1999. godine odbije da bombarduje Srbiju, kapetana broda grčke ratne mornarice Marinosa Ricudisa koštala je karijere.

Rečima: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, Ricudis se tada oglušio o naređenje i vratio brod u luku umesto da uplovi u Jadran. Iako su mnogi grčki mornari stali uz njega, vojni sud ga je 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora.

(Kurir sport)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja