DO KADA ĆE NOVAK BITI PRVI NA ATP LISTI? Jedan turnir je bitan! Alkaraz i Siner opasno prete Đokoviću
Foto: EPA John G Mabanglo

Kuva na vrhu liste

DO KADA ĆE NOVAK BITI PRVI NA ATP LISTI? Jedan turnir je bitan! Alkaraz i Siner opasno prete Đokoviću

Tenis -

Srpski teniser Novak Đoković počeo je danas 417. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da uvećava sopstveni rekord.

I pored poraza u trećem kolu turnira u Indijan Velsu, Đoković je zadržao prvo mesto na listi i sada ima 920 bodova više od drugoplasiranog Španca Karlosa Alkarasa, šampiona prvog mastersa u sezoni.

Iza vodećeg dvojca slede Italijan Janik Siner i Rus Danil Medvedev, dok su Aleksander Zverev i Andrej Rubljov zamenili pozicije pa je sada Nemac peti, a Rus šesti teniser sveta.

Najboljih deset na svetu kompletiraju Danac Holger Rune, Norvežanin Kasper Rud, Poljak Hubert Hurkač i Australijanac Aleks de Minor.

Đoković ima 9725 bodova i sigurno je prvi do kraja mastersa u Monte Karlu koji se završava 14. aprila. To znači da će Novak sigurno upisati 420 sedmica na vrhu liste najboljih tenisera.

Monte Karlo i sezona na šljaci u mnogome će odrediti i koliko dugo će Novak ostati na čelu ATP liste.

Đoković neće igrati na mastersu u Majamiju, a kako nije igrao ni prošle godine, ostaće na istom broju bodova. Alkaraz je prošle godine u Majamiju zaradio 360 bodova, pa maksimalno može da zaradi 640 bodova, ukoliko osvoji ovaj turnir. U tom slučaju Karlos će prići na samo 280 bodova uoči Monte Karla i starta sezone na šljaci.

Janik Siner, trećeplasirani na ATP listi, trenutno ima 7710 bodova, odnosno 2615 bodova manje u odnosu na Novaka. Italijan u Majamiju brani finale i 600 bodova i nema šanse da popravi svoju poziciju. Međutim, posle toga sledi deo sezone u kome može puno da profitira pošto na šljaci brani samo 585 bodova.

Đoković na šljaci brani 90 poena u Monte Karlu, 45 bodova na Serbian openu, 180 bodova u Rimu i maksimalnih 2000 na Rolan Garosu. Sve ukupno srpski as brani 2315 bodova.

Alkaraz prošle godine nije igrao u Monte Karlu, te ne brani nijedan poen. Brani 1000 bodova iz Madrida, 500 iz Barselone, 45 iz Rima i 720 sa Rolan Garosa. Sve ukupno Španac brani 2265 bodova.

Čini se da četvrtoplasirani Danil Medvedev trenutno nema prevelike šanse da se umeša u trku za broj 1. Rus trenutno ima 6765 bodova, odnosno 2960 manje od Đokovića. Medvedev brani titulu na mastersu u Majamiju, odnosno 1000 bodova.

Kada je u pitanju sezona na šljaci, Medvedev brani 180 bodova u Monte Karlu, 90 bodova u Madridu, 1000 bodova u Rimu i svega 10 bodova na Rolan Garosu. Sve ukupno 1280 bodova.

Očekuje nas, dakle, velika borba za mesto broj jedan na ATP listi u narednom periodu.

Kurir sport

Bonus video:

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track