(VIDEO)  BILA JE NA VRHU: Pre 7 godina Jelena Janković se popela na WTA tron
Foto: Reuters

Sećanja

(VIDEO) BILA JE NA VRHU: Pre 7 godina Jelena Janković se popela na WTA tron

Tenis -
Postala je tek jedna od tri teniserke koja je bila juniorski i seniorski igrač broj jedan

Srpska teniserka Jelena Janković je 2008. godine. godine postala prva teniserka sveta, 18. u istoriji kojoj je to pošlo za rukom, i na tom mestu ukupno je provela 18 nedelja. Postala je tek jedna od tri teniserke koja je bila juniorski i seniorski "svetski reket broj jedan".

Tenis počela da igra sa devet godina. Njen talenat prepoznao je slavni stručnjak Nik Bolitijeri, pa je posle tri godine otišla u njegovu akademiju na Floridi.

Ona je 2000. prešla u profesionalne vode, a godinu dana kasnije osvojila je Australijan Open u juniorskoj konkurenciji i postala prva igračica sveta u tom uzrastu. Iz godine u godinu konstantno je napredovala u igri i na listi najboljih svetskih teniserki, a u maju 2004. osvojila je prvu WTA titulu na turniru u Budimpešti.U karijeri je osvojila 13 WTA turnira, ali nijedan grend slem trofej, ali je u mešovitom dublu sa Škotom Džejmijem Marejom 2007. stigla do titule na Vimbldonu.

Poznata po nadimcima Džej Džej i kraljica drame, zbog toga što često i posle ubedljivog vođstva zna da meč rešava kao po triler scenariju, važi za jednu od teniserki koja igra najkonstatnije na WTA turu poslednjih godina.

Ona je dva puta proglašavana za najbolju sportistkinju Srbije u izboru Olimpijskog komiteta (2007, 2008), dobijala je nagrade ITF kao najbolja igračica godine (2008), priznanje WTA kao teniserka koja je najviše napredovala (2006) i ACES nagradu 2007. kao igračica koja je najviše učinila za tenis na samom terenu, u radu sa medijima, sponzorima i humanitarnim akcijama.

Od strane ITF 2010. i 2012. godin pripao joj je trofej "Srce" koji se dodeljuje teniserkama koje su igrajući za reprezentaciju pokazale posvećenost svom timu i hrabrost na terenu.

Za Fed kup reprezentaciju debitovala je 2001. i od tada je sve do kraja 2012. godine bila "najjača karika" tima, kada se i definitivno oprostila od nastupa za nacionalni tim. Ona je ujedno jedna od najuspešnijih teniserki svih vremena koje su nastupale za nacionalni tim Srbije. Nastupala je tri puta na Olimpijskim igrama (2004. u Atini, 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu).

Jelena je 2007. imenovana za ambasadora UNICEF u Srbiji. Krajem 2008. u Beogradu je promovisan njen dugometražni dokumentarni film "Jelenin svet", u kojem je prikazan profesionalni život jednog uspešnog sportiste.

http://www.youtube.com/watch?v=_3IiUPbOo6A

Oprobala se i kao kreator sportske i elegantnije ženske odeće, a želja joj je i da se bavi glumom.

Exactly on this day in 2008 i became the number one tennis player in the world! #7yearanniversary

Posted by Jelena Jankovic on уторак 11. август 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track