SRAMOTA ZA BORS: Do Dobrovoljačke o sopstvenom trošku!
Foto: Nezavisne

SRAMOTA ZA BORS: Do Dobrovoljačke o sopstvenom trošku!

Politika -
Prevoz nam je obezbedio Crveni krst Pale. Ne ponižava nas prevoz Crvenog krsta, nego stav kojim nam i lokalni zvaničnici i Boračka organizacija pokazuju koliko ih je briga za nedužne mladiće koji su mučki ubijeni u Dobrovoljačkoj, kaže sestra ubijenog poručnika

SARAJEVO - Suze, tuga i neverica ni 21 godinu posle zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nisu presahnuli, ali ni dodatno razočarenje porodica koje su, kako kažu, zaboravljene.

U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i “Zelenih beretki” 2. i 3. maja ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića, golobradog vojnika ubijenog u Dobrovoljačkoj, kaže da je porazno to što se ni posle toliko godina od zločina porodicama ne dozvoljava da upale sveće i polože cveće tačno na onom mestu gdje su vojnici i ubijeni.

"Ove godine ćemo otići do mesta gde je moj Zdravko mučki ubijen, bez obzira na to ko će me i kako sprečavati. Ne plašim se ničega", kaže Tomovićeva.

Gordana Gvozdenović, sestra Obrada Gvozdenovića, poručnika ubijenog u Dobrovoljačkoj, kaže da je tužna zbog nebrige Boračke organizacije RS za ubijene mladiće.

" Niko nas nikada ne pozove, ne poseti, osim kada je obeležavanje godišnjice. Ove godine su nam iz Odbora za obeležavanje značajnih istorijskih događaja poslali pozivnice. Prevoz nam je obezbedio Crveni krst Pale. Ne ponižava nas prevoz Crvenog krsta, nego stav kojim nam i lokalni zvaničnici i Boračka organizacija pokazuju koliko ih je briga za nedužne mladiće koji su mučki ubijeni u Dobrovoljačkoj - kaže ona.

Dodaje da niko iz opštinske uprave nije kontaktirao s njima da pita da li im nešto treba.

- Mi ćemo opet ići. Zahvalili smo Crvenom krstu Pale na pomoći oko prevoza i rešili da sami platimo prevoz do Miljevića, odakle ćemo organizovano do Dobrovoljačke - kaže Gvozdenovićeva.

Predsednik Odbora boračkih organizacija sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić tvrdi da ove godine BORS nema ništa sa obeležavanjem godišnjice zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj.

"Pododbor Vlade RS za obeležavanje značajnih istorijskih događaja sa predsednikom Velimirom Dunjićem na čelu preuzeo je na sebe sve oko organizacije, što znači i prevoz porodica poginulih vojnika", tvrdi on.

Kaže da je insistirao da na mestu stradanja u Dobrovoljačkoj bude postavljeno spomen-obeležje, ali da ništa nije urađeno.

Predsednik Pododbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić rekao je da ne stoje tvrdnje članova porodica ubijenih vojnika da im nije organizovan prevoz.

"Njima je iz Crvenog krsta ponuđeno da se organizuje prevoz. Ponuđena im je i solucija, ako nađu nekoga da ih preveze, da refundiramo troškove prevoza", kazao je Dunjić i dodao da se troškovi prevoza refundiraju porodicama koje ne žive u RS.

Okupljanje ispred Spomen-crkve u Miljevićima

Danas u devet časova predviđeno je okupljanje građana ispred Spomen-crkve u Miljevićima, dok je za 9.30 časova planiran polazak autobusa za Sarajevo.

Od deset do 10.30 časova mirnom šetnjom doći će se do mesta polaganja ruža u Dobrovoljačkoj, gde će biti prislužene sveće.

U 11 časova predviđeno je polaganje venaca i prisluživanje sveća na Spomen-krstu na Vojničkom groblju, u 11.15 obraćanje zvaničnika, dok će u 11.30 časova početi duhovni program.

http://www.youtube.com/watch?v=dWrbLbry4Cg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja