STANA JE NAPISALA DIMITRIJO, SINE MITRE I NEMA KO JE NE NARUČUJE U KAFANI: A niko ne zna koliko strašna sudbina stoji iza nje (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen, T.S.

FESTIVAL VRANJSKE GRADSKE PESME U ČAST KARAMINGE

STANA JE NAPISALA DIMITRIJO, SINE MITRE I NEMA KO JE NE NARUČUJE U KAFANI: A niko ne zna koliko strašna sudbina stoji iza nje (VIDEO)

Stars -

Festival „Vranjska gradska pesma“, koji će biti održan 20. i 21. februara u Vranju, biće posvećen pesmi "Dimitrijo sine Mitre“ i njenoj autorki Stani Avramović Кaramingi. Pesma je proslavila Vranje, ali i pevače koji su je izvodili.

Od smrti čuvene vranjske pesmopojke iz Vranja, Stane Avramović Кaraminge ove godine se navršava pet decenija. Pesma „Dimitrijo, sine Mitre“ opisuje istinit događaj iz njene porodice, iako mnogi misle da je pesma nastala u narodu, a ne da je čuvena vranjska pesmopojka njen autor.

Gradsko veće formiralo je organizacioni odbor za realizaciju ove kulturne manifestacije, izjavila je većnica za kulturu Zorica Jović.

Ona kaže da je za manifestaciju predviđeno oko 300.000 dinara. Gradsko kulturno umetničko društvo „Sevdah“ pre nekoliko godina pokrenulo je i inicijativu da u Vranju bude postavljena spomen bista Stani Karamingi.

Tada je predloženo da bista bude postavljena na prostoru ispred Narodnog muzeja u Vranju, gde je postavljen spomenik poznatog vranjskog interpretatora Staniše Stošića.

Pesma po istinitoj tragičnoj priči

Stani je majka na samrti ispričala priču po kojoj će nastati čuvena pesma. Dimitrije, Stanin brat od tetke, oženio se devojkom Stanom, po kojoj je autorka dobila ime i za koju se pričalo da je bila najlepša devojka od Vranja do Niša. Dimitriju je pripala devojka koju su svi želeli, ali nisu mogli da imaju dece.

- Badava, Stano, tvoja lepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u decu, a ja u tebe! - počeo je vremenom da joj prebacuje.

Stanu ujak Toma, Karamingin otac, spasava samoubistava i predlaže joj da zatrudni sa drugim čovekom. U četrdesetoj godini lepotica donosi srećnu vest, svi s radošću očekuju bebu, ali ona umire na porođaju, ostavlja kući dete koje su silno želeli.

Ujka Toma odlučuje Dimitriju da kaže istinu:

- Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja... Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savetovao s koga da ide. Da znaš, dete nije tvoje.“

Dimitrije odgovara da su i onako dete hteli da usvoje, da je ovo bar "moja Stana rodila", a sutradan, na groblju, pred rođacima, dok su Stani davali prvu subotu, Dimitrije vadi pištolj, ubija se, pre toga zatraživši da ga pored Stane pokopaju.

Tako je Stana Karaminga izgubila oca. Stana je umrla 1969. godine, na sahrani su po njenoj želji svirali ovu njenu pesmu, koja je opisala tragičnu priču njene porodice.

Kurir.rs/T. Stamenković/Foto Pritnscreen/Instagram/T.S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track