Najnovije vesti

EVO ŠTA SVE DRAGOJEVIĆ MORA DA ISPOŠTUJE TOKOM RAMAZANSKOG POSTA! Dejan sme da jede samo noću, a ovo je STROGO zabranjeno
Foto: Printscreen/Instagram

svi detalji

EVO ŠTA SVE DRAGOJEVIĆ MORA DA ISPOŠTUJE TOKOM RAMAZANSKOG POSTA! Dejan sme da jede samo noću, a ovo je STROGO zabranjeno

Rijaliti
21:40h

Prvi muški pobednik "Zadruge", Dejan Dragojević, nakon perioda ćutnje na spekulacije o tome da je promenio veru, priznao je da je pre četiri godine prešao u Islam, te je tako pokrenuo lavinu komentara.

Naime, Dejan se trenutno nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gde je otišao na hodočašće. S obzirom na to da je 22.matra počeo Ramazan, svaki punoletni musliman po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk u Meku.

Dejan Dragojević
foto: Printscreen YT

Kako se pokrenula lavina komentara oko toga zbog čega je ćutao, kao i šta svaki pripadnik islama treba da poštuje tokom Ramazana, mnoge je zanimalo čega će sada Dragojević morati da se pridržava.

Originalno poreklo Ramazana

Ramazan je mesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani veruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Veruje se da se čuvena „Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne reči boga - Alaha. Hadisi su misli i poruke proroka Muhameda koji zajedno sa rečima od boga čine religijske tekstove islama.

Dejan Dragojević
foto: Printscreen/Instagram

Pet stubova Ramazana

1. Savm - Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka.

2. Šahada - Verovanje da ne postoji drugi bog niti božanstvo osim jedinog boga Alaha i vera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu).

3. Zakat - Običaj darivanja u humanitarne svrhe.

4. Salat/namaz - Molitva pet puta u toku dana.

5. Hadžiluk/hadž - Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života poseti Meku, ukoliko je to moguće.

Zabranjeni strastveni pogledi

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

OBIČAJI

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

Tokom ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ni kap vode

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Kurir.rs/Pink

Bonus video:

00:20

DRAGOJEVIĆ OD RAZVODA SA DALILOM ZADRŽAO SAMO VERU! Dejan otišao u Meku da se POMOLI ALAHU, ritualno se čisti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja