SUĐENJE VEKA: Mišković dao milione za odbranu!
Foto: Nebojša Mandić

Konačno počeo proces vlasniku "Delte"

SUĐENJE VEKA: Mišković dao milione za odbranu!

Politika -
Tajkun, vidno iznerviran, izjavio da razume srpski, ali ne i optužnicu koja mu je pročitana; Poručio je da nije kriv, a sve pod budnim okom 15 posmatrača; I ostali osumnjičeni u postupku nakon čitanja optužnice negirali krivicu

BEOGRAD - Svi razumeli optužnicu, samo Miško nije!Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković juče je na početku suđenja pred Specijalnim sudom, vidno iznerviran, izjavio da razume srpski, ali da optužnicu nikako ne razume!- Ja govorim srpski, optužnica jeste napisana na srpskom, ali nisam razumeo ono što je tužilac govorio - pokušao je da objasni prvi čovek „Delte“ i dodao: - Nisam prepoznao sebe i svoju krivicu ni u jednoj rečenici. Ono što piše u optužnici primer je kako treba da se radi dobra privatizacija. Ja nisam pravnik, ali ovo je ekonomija - u dahu je rekao Mišković.Međutim, na insistiranje sudije Vladimira Vučinića da li razume koje događaje i osobe pominje tužilac, Mišković je iznervirano odgovorio:- Ako hoćete tako, da, razumem. Ne osećam se krivim, nisam kriv - rekao je on.Miroslav Mišković detaljno iznošenje odbrane, međutim, nije počeo juče iako je tako bilo planirano. Njegov advokat Zdenko Tomanović tražio je za iznošenje odbrane tri i po sata, kao i da sud to odloži za danas.- Za vreme pauze Mišković je saopštio braniocima da ne želi da govori posle 18 sati. Požalio se i na to da mu je hladno u delu sudnice u kojem sede optuženi, a zamolio je i za čašu vode - kaže izvor Kurira iz suda i napominje da je na zahtev advokata grejanje pojačano, a suđenje odloženo.Vlasnik „Delte“ juče je pre izjašnjavanja o krivici odbio da govori o imovini. Sudija Vladimir Vučinić konstatovao je da je podatke o svojoj imovini, imovini sina i ostatka porodice pismeno podneo sudu i upitao ga da li ima nešto da doda.- Ne, baš ništa. To je to - rekao je Mišković ne precizirajući o kolikoj vrednosti je reč.Posle Miškovića, o navodima tužilaštva izjasnili su se i ostali optuženi. Izjavili su da razumeju optužnicu, ali da nisu krivi.

Mišković daje milione za odbranu?Suđenje Miroslavu Miškoviću juče je pratilo 15 stranih i domaćih posmatrača. Njihovo angažovanje tokom postupka vlasnika „Delte“, kako tvrde stručnjaci, moglo bi da košta i nekoliko miliona evra.- Reč je o 15 najeminentnijih stručnjaka iz različitih oblasti - rekao je Miškovićev branilac, advokat Zdenko Tomanović.Iako on nije želeo da govori o konkretnim ciframa, pravni stručnjaci kažu da bi vlasnika „Delte“ ovo posmatranje moglo da košta milione.- To su zvučna imena u svetu. Njihovo vreme košta mnogo, nezahvalno je govoriti o ciframa, ali je sigurno da bi suma tokom trajanja postupka mogla da premaši nekoliko miliona evra - kaže sagovornik Kurira.Među posmatračima je i lobista Stiven Džefri Rejdeker, bivši savetnik predsednika SAD Džordža Buša juniora, ali i savetnik sadašnjeg predsednika Baraka Obame u prvom mandatu. Iz advokatske kancelarije Vencke suđenju prisustvuju Klaus Urlih Vencke i Gerhard Štrate. Ova firma se bavi savetima i zastupanjem u krivičnim predmetima, naročito apelacijama i zastupanjima pred Ustavnim sudom.Iz Nemačke je i advokat Matijas Princ, harvardski đak, poznat po zaštiti ugleda i privatnosti u oblastima klevete, medija, sporta. Zastupao je „Audi-Folksvagen“, „T-mobajl“, švedsku kraljevsku porodicu, sultana od Bruneja, princa Alberta od Monaka, Dejvida Bekama.Miškovićev posmatrač je i Timoti Oti, advokat sa Oksforda, koji radi u „Blakston i Čejmbersu“, jednoj od najuglednijih advokatskih kancelarija u Velikoj Britaniji, koja zastupa i njihovu kraljevsku porodicu. Specijalizovao se za građanske slobode, ljudska prava, kao i za međunarodno javno pravo. Brendan Makgivern je izvršni partner u ženevskoj kancelariji firme „Vajt i Kejs“ i specijalista je za međunarodno trgovačko pravo.Najveću pažnju juče je u sudnici privukao Ijan Forester, zastupnik Miškovićeve kompanije s Kipra „Hemslejd“, koji se pojavio u odelu, s perikom na glavi, karakterističnom za anglosaksonsko pravo. On je savetnik mnogih kompanija, među kojima su „Majkrosoft“, „Tošiba“, „Tojota“, „Dipon“, „Kenon“, BBC, UEFA.

Bagerista Džo podržao MiškovićaČetvorica Miškovićevih posmatrača koji ne govore srpski juče su uz dozvolu sudije sedela u sudnici kako bi im bio omogućen prevod, dok je njih 11 sedelo u publici.Interesantno je da je među prisutnima u delu za javnost sedeo i bagerista Džo, simbol petooktobarskih promena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track