MIŠKOVIĆ: Optužnicu nisam razumeo, ne prepoznajem sebe u njoj!
Foto: Tanjug

Otvoreno za javnost

MIŠKOVIĆ: Optužnicu nisam razumeo, ne prepoznajem sebe u njoj!

Crna Hronika -
Ništa nisam razumeo u čemu je tužiteljka govorila niti sebe prepoznajem, rekao je Mišković
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković stigao je u Specijalni sud u Beogradu sedam minuta pred početak suđenja njemu i njegovim saradnicma za malverzacije sa putarskim preduzećima.

Posle završene pauze sudija Vučinić počeo je da proziva optužene. U obraćanju Miškoviću na pitanje da li razume optužnicu i da li priznaje krivična dela koja mu se stavljaju na teret on je odgovorio:

"Optužnicu nisam razumeo. Razumeo sam jedan deo, to su lični podaci, kavntitativne podatake i datume. Ništa nisam razumeo u čemu je tužiteljka govorila niti sebe prepoznajem", rekao je Mišković.

Prema njegovim rečima, sebe ne može da prepozna ni u jednom delu optužnice i ne razume zašto je optužen.

"Ovo je posao za primer kako treba da se radi u Srbiji, ali ja ne razumem ekonomske kategorije iz optužnice", rekao je Mišković.

Marko Mišković izjavio je kada je prozvan da je razumeo optužnicu i da odbacuje sve navode optužnice i ne osećam se krivim. Na pitanje sudije da li će iznositi odbranu od kasnije odgovorio je potvrdno.

Ostali optuženi Rista Ristić izjavio je da nije kriv, Milutn Gašević je rekao da je razumeo optužnicu, da nije kriv I da ne želi da iznosim odbranu, Zoran Mihailović je rekao da je razumeo optužnicu i da nije kriv ni po jednoj tački, Dejan Jeftić je izjavio da nije kriv i da će se braniti, Zdravko Rašo izjavio je razumeo sam optužnicu i nisam kriv, Predrag Filipović kratko je rekao da razumem optužnicu I da ne priznajem krivicu.

Miroslav Mišković je na pauzi ispred sudnice rekao advokatu Mila Đuraškovića, Zoranu Ateljeviću, da iz optužnice nije tačno ništa osim njegovog datuma rođenja.

Zdenko Tomanović, Miškovićev advokat, rekao je u pauzi suđenja da nema ni jednu primedbu na rad tročlanog sudskog veća. - Ovo je prilika da srpsko pravosuđe predstavi u najboljem svetlu pred stranim posmatračima. Oni su dali sudu podstrek da prikaže svoj rad u punom kapacitetui zahvaljujući njihovom prisustvu sud će shvatiti da ovo za šta su optuženi ovi ljudi nije krivično delo nigde u svetu - rekao je Tomanović.

Sudija je odredio pauzu od pola sata, nakon čega se prelazi na fazu izjašnjenja optuženih o krivici. Nastavak suđenja je u 17.10 časova. Ceo proces je malo ubrzan, jer je tužiteljka pročitala samo najosnovnije stvari iz optužnice za koja dela se terete optuženi

Sudija je pozvao pozvao oštećena preduzeća da se izjasne o imovinskopravnim zahtevima oštećenih putarskih preduzeća. Srđan Lazić, advokat FAM-a (Fabrika maziva Kruševac), rekao je da ta firma potražuje 6 miliona dinara, kao i 25 miliona evra kredita uzetog od Unikredit banke i kamate. Predstavnici putarskih preduzeća su rekli da će se naknadno izjasniti o iznosu odštete (imovinsko pravnog zahteva).

Na početku glavnog pretresa sudija Vučinić pozvao je Miroslava Miškovića da da svoje osnovne podatke. Mišković je odgovorio da nema izmena u odnosu na one podatke koje je ranije dao.

- Dobio sam vaš dopis da se izjasnite o vašem imovnom stanju i vaše porodice. Da li želite o tome da se izjasnite?, rekao je sudija Vučinić, na šta je Mišković reako da ne želi i da nije došlo do nikavih promena posle čega se vratio na mesto za optužene. I Marko Mišković je izjavio da je upoznat sa podneskom i da nema izmena u odnosu na prethodne podatke.

S obzirom na dužinu optužnice, i radno vreme suda, ne očekuje se da će Mišković danas stići da se brani pred sudom, pa će se verovatno dogoditi sutra. Posle završetka tehničkih pitanja odbrana optuženih je izjavila da nema primedbi za otvaranje glavnog pretresa, a sudija Vučinić je saopštio da je odbrana obezbedila i prevodioce, pa je time doneto rešenje da se glavni pretres održi.

Sudija Vladimir Vučinić, predsednik Tročlanog sudskog veća i ujedno predsednik Specijalnog suda, obratio se stranim posmatračima i rekao im da će biti obezbeđen prevodilac tokom daljeg postupka. Advokat Zdenko Tomanović, branilac Miškovića rekao da posmatrači nisu u poziciji advokata.Sudija je zamenici tužioca odgovorio da su dobili pismeni podnesak i da se traži da budu posmatrači budu u sudnici. On je zamenici tužioca uručio taj dopis sa imenima posmatrača i rekao je da ih nije prozvao poimence jer je to tehničke prirode. Sudija je rekao da postoji njegova usmena odluka da sada prisutvuju, a za kasnije će odlučiti drugi put.

Sudija Vučinić je rekao da postoje procesne pretpostavke i pitao da li ima primedbi. Zamenica tužioca Tamara Ristić rekla je da bi posmatrači trebalo da budu prebačeni u prostorije za javnost i da ne budu u samoj sudnci, sem ako veće nije donelo drugačiju odluku.

Na početku suđenja predstavili su se advokati zastupnici svih preduzeća koja su u postupku. U toku je govor predstavnika Hemslejda, ali pošto nije bilo tehnički obezbeđeno da se čuje prevodilac, suđenje je bilo nakratko prekinuto. Posle otklanjanja problema advokat Hemslejda se zahvalio sudskom veću.

Mišković je u sud došao sam u crnom BMW. Na ulazu u sud je velika gužva, jer vlada nesvakidašnje interesovanje medija i drugih zainteresovanih koji su došli da čuju šta vlasnik Delta holdinga ima da izjavi u svoju odbranu.

Više od 10 kamera , 30- ak novinara kao i brojni prijatelji, srodnici i drugi zainteresovani skupili su se da isprate početak sudenja Miškoviću njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i njihovim saradnicima, a najavljen je dolazak stranih posmatrača.

Neposredno pre dolaska Miškovića stigla je delegacija od pet stranih posmatrača koje je obezbedila njegova odbrana da prate ovo suđenje.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je da su u pitanju pravni eksperti iz SAD, Velike Brtanije, kanade, Nemačke i Belgije, a reč je o advokatima do bivših predsednika sudova.Specijalni sud je naime 25. oktobra na kraju pripremnog ročišta u tom procesu predlog Miškovićevih advokata i dozvolio da suđenje prate strani posmatrači, kojima će on morati da obezbedi i plati prevodioce.

"Sud je dozvolio prisustvo stranih posmatraca, ali kao javnost. Oni neće imati nikakvu procesnu ulogu u postupku, a prevod će biti organizovan o trošku odbrane", rekla je portparol Specijalnog suda Dušica Ristić.

Tokom procesa, inače, u sudnicu mogu da uđu novinari, rođaci i prijatelji osumnjičenog, ali i šira zainteresovana javnost, zapravo svako koga zanima proces, ukoliko u sudnici ima mesta.Na početku suđenja zamenik tužioca za organizovani kriminal pročitaće optužnicu koja je napisana na više od 122 stana, tako da se ne očekuje da će Misković danas započeti izlaganje svoje odbrane.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprecena kazna do 10 godina zatvora.Optužnicom su obuhvaćeni i Risto Ristić, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Dejan Jevtić, Zdravko Raša i Predrag Filipović, koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Tužilaštvo u optužnici, u koju je imao uvid, navodi da su okrivljeni krivično odgovorni jer su pri izvršenju krivičnih dela postupali sa umišljajem u stanju uračunljivosti.Svi optuženi su na saslušanju u istrazi negirali da su izvršili krivična dela.Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu. Ista ova mera predvidena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track