UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Delibašiću pritvor do 30 dana
Foto: Dragana Udovičić

Specijalni sud

UBISTVO NIKOLE BOJOVIĆA: Delibašiću pritvor do 30 dana

Crna Hronika -
Osumnjičenom za učešće u likvidaciji Bojovića 30. aprila prošle godine u Beogradu, pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će uticati na svedoke i da će ponoviti krivično delo, kao i zbog visine zaprećene kazne i uznemiranja javnosti

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Milošu Delibašiću (30) zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nikole Bojovića 30. aprila prošle godine u centru Beograda, kao i Miloša Vidakovića (28) 2. jula u Budvi prošle godine.

Sudija za prethodni postupak odredio je Delibašiću pritvor na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će uticati na svedoke i da će ponoviti krivično delo, kao i zbog visine zaprećene kazne za krivična dela za koja se tereti i uznemiranja javnosti, rekla je portparol suda Dušica Ristić.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević prethodno je rekao da se Delibašić sumnjiči da je izvršio krivična dela udruživnaje radi vršenja krivičnih dela i dva krivična dela teško ubistvo. Radisavljević je dodao da je Delibašić u tužilaštvu saslušan u prisustvu branioca po službenoj dužnosti.

Postupak za ubistvo Vidakovića vodi se pošto su pravosudni organi Crne Gore ustupili krivično gonjenje srpskom tužilaštvu za organizovani kriminal, a istraga će biti sprovedena i zbog ubistva rođenog brata Luke Bojovića, koji se takođe sumnjiči da je preuzeo vođstvo "zemunskog klana"2003. godine i naložio više ubistava i pokušaja ubistava.

Bojović je u ekstradicionom pritvoru u Španiji i čeka izručenje Srbiji, gde mu se u Specijalnom sudu u Beogradu sudi u odstustvu. Nikola Bojović (39) izrešetan je naočigled brojnih prolaznika, 30. aprila 2013. godine u 7 sati u Ulici carice Milice kod broja 11 kada je krenuo u pekaru. U njega je tada ispaljeno 15 hitaca.

Osam dana nakon ubistva Vidakovića u Budvi 24. jula 2013. po poternici Srbije uhapšeni su crnogorski državljani Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić zbog sumnje da su par meseci ranije organizovali ubistvo Nikole Bojovića.Sumnja se da je povod za ubistvo Nikole Bojovića navodna osveta Slobodana Šaranovića, čiji je brat Branislav ubijen u oktobru 2009. u Beogradu.

Kao neposredni izvršilac ubistva Nikole Bojovića sumnjiči se Saša Cvetanović zvani Pit bul (34). On je prošle godine 30. avgusta uhapšen u crnoj Gori a posle par meseci je izručen Srbiji.Prošle godine crnogorska policija podnela je protiv Miloša Vojnovića (26), Slaviše Novakovića (33) krivičnu prijavu višem državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da su ubili Vidakovića, a protiv Miloša Delibašića (29) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo teško ubistvo pomaganjem.

Delibašić je u martu izručen Srbiji iz Crne Gore zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu učešća u pljački zalatare "Izrael dajmond centar", u Kolarčevoj ulici u Beogradu, ali je u aprilu pušten iz pritvora, pošto ga je sud oslobodo optužbi zbog nedostatka dokaza.

Pljačka zlatare "Izrael dajmond centar" u Kolarčevoj odigrala se juna 2008. godine, kada je odnet nakit ukupne vrednosti preko 3.3 miliona evra, koji nikada nije pronađen.Kao organizatori ove pljačke na 10 i sedam i po godina zatvora pravosnažno su osuđeni Slaviša Novaković i Goran Bojanić, dok je, zbog nedostatka dokaza tada optužbi osloboden i Miloš Vojnović.Delibašić je uhapšen u Budvi 16. jula 2013. Zbog nedozvoljenog držanja oružja koje su crnogosrki policajci pronašli kod njega prilikom hapšenja u Osnovnom sudu u Kotoru je osuđen na tri meseca zatvora.

Štampani mediji su danas preneli da je Delibašić 6. juna u policiji ispitan na okolnosti ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ševa (29), kao i da li ima nekih saznanja o ubistvu Radeta Rakonjca, nekadašnjeg telohranitelja Željka Ražnatovića, s kojim je Luka Bojović bio dobar prijatelj.Posle ispitivanja i odbijanja da se poligrafski testira bio je pušten je na slobodu, do jučerašnjeg hapšenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track