DRAMA BEZ HEPIENDA: Đoković poražen od Vavrinke u četvrtfinalu
Foto: AP

Kraj Novakove vladavine u Melburnu

DRAMA BEZ HEPIENDA: Đoković poražen od Vavrinke u četvrtfinalu

Tenis -
Srpski teniser nije uspeo da se plasira u polufinale Australijan opena pošto je eliminisan posle četiri sata igre
1 / 5 Foto: AP

MELBURN - Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u polufinale Australijan opena pošto je poražen od Švajcarca Stanislasa Vavrinke rezultatom 3:2 (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7) posle tačno četiri sata igre.

Đoković, sa novim trenerom Borisom Bekerom, tako nije uspeo da se domogne četvrte uzastopne titule na Ozi openu.

Bila je ovo svojevrsna repriza čuvenog meča osmine finala iz prošle sezone kada je meč igran pet sati i dva minuta i Đoković ga rešio u petom setu 12:10. Ovog puta nažalost nije bilo hepienda za srpskog tenisera, a Vavrinka će u polufinalu igrati protiv Tomaša Berdiha koji je ranije pobedio Davida Ferera.

Đoković je dobro počeo duel sa Vavrinkom i u prvom setu je dva puta oduzeo servis protivniku za vođstvo.

Švajcarski teniser je potom odlično servirao i u naredna dva seta nije dozvolio drugom igraču sveta šansu za brejk, a uzeo ih je tri pa je tako preokrenuo rezultat.

Srbin je u četvrtom setu uspeo da ostane u igri, a pri svom servisu kod rezultata 5:4 spasio je dve brejk lopte i duel odveo u peti set.

U odlučujućem setu koji je trajao sat i 18 minuta, borba je bila neizvesna, a Vavrinka je u 16. gemu iskoristio prvu meč loptu i plasirao se u polufinale Otvorenog prvenstva Australije.

TOK MEČA

5. SET

7:9 - Auuu kakve greške Đokovića. Švajcarac je u polufinalu i igraće protiv Berdiha.7:8 - Vavrinka drži svoj servis, samo jedan izgubljeni poen.7:7 - uz samo jedan izgubljeni poen Đoković stiže do novog izjednačenja. Set traje 70 minuta.6:7 - Drama se nastavlja, Vavrinka osvaja novi gem.6:6 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do izjednačenja. Igra se na razliku.5:6 - Vavrinka je poveo sa 40:15, ali je potom kiša na kratko prekinula dramu u odlučujućem setu. Posle nekoliko minuta pauze Vavrinka je odservirao as za novo vođstvo.5:5 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do izjednačenja. Igraće se na dva gema razlike.4:5 - Sa "nulom" Vavrinka dobija svoj gem. Novak će servirati za opstanak u meču.4:4 - Bez problema Đoković osvaja svoj gem.3:4 - Neverovatan gem. Đoković je stigao dve gem lopte, potom stigao i do brejk lopte ali je Vavrinka odgovorio sa dva as servisa.3:3 - Vratio se Novak u igru posle dva izgubljena gema.2:3 - Vavrinka je spasao jednu brejk loptu, a potom vezao još dve lopte za gem.2:2 - Švajcarac pravi ribrejk.2:1 - Brejk Đokovića! Prvu priliku za oduzimanje servisa rivalu srpski as je iskoristio i poveo sa 2:1 u odlučujućem setu.1:1 - Dobar početak i za Đokovića.0:1 - Dobar start za Vavrinku, bez izgubljenog poena stiže do vođstva.

4. SET

6:3 - Drama se nastavlja! Đoković as servisom, uz prethodno spasene dve brejk lopte, stiže do izjednačenja u setovima!5:3 - Konačno! Brejk Đokovića! Vavrinka je stigao do dve vezane gem lopte, a onda je Đoković vezao četiri poena. Sjajan ritern i nova neiznuđena greška Švajcarca doneli su Đokoviću veliku prednost.4:3 - Ako je nešto dobro, onda je to činjenica da Novak lagano osvaja svoje servise.3:3 - Najduži gem u meču pripao je Vavrinki. Viđeno je čak pet izjednačenja, ali nije bilo brejk šansi. Vavrinka je izdržao sve napada srpskog tenisera.3:2 - Bez izgubljenog poena srpski teniser dolazi do novog vođstva.2:2 - Tri gem lopte je spasao Đoković ali ne i četvrtu.2:1 - Bez izgubljenog poena srpski teniser stiže do novog vođstva. Đoković je odservirao treći as u meču.1:1 - Vavrinka takođe uz dosta poteškoća osvaja svoj servis. Viđena je jedna sporna loptica pri prednosti Vavrinke, ali srpski teniser nije tražio čelendž.1:0 - Uz dosta muka Đoković osvaja prvi gem na svoj servis u četvrtom setu.

3. SET

2:6 - Izuzetno dobar set Švajcarac je završio na najbolji mogući način i poveo sa 2:1 u setovima.2:5 - Đoković bez izgubljenog poena osvaja gem i prekida seriju Švajcarca.1:5 - As servis, pa 29. neiznuđena greška Đokovića, olakšali su Vavrinki put do petog gema u trećem setu.1:4 - Novi brejk Vavrinke. Period loše igre Đokovića.1:3 - Iako je Đoković dobro počeo gem, Vavrinka je uspeo da preokrene i sačuva servis. Samim tim potvrdio je brejk.1:2 - Brejk Vavrinke na startu trećeg seta. Nisu pomogli Đokoviću izlasci na mrežu, Švajcarac je napravio brejk.1:1 - Đoković je spasao prvu gem loptu, ali ne i drugu. Vavrinka servis vinerom osvaja gem.1:0 - Đoković je prebrodio gubitak drugog seta.

2. SET

4:6 - Švajcarac posle 46 minuta igre osvaja drugi set i stiže do izjednačenja 1:1.4:5 - Bez izgubljenog poena Đoković je produžio ovaj set.3:5 - Petim asom u meču Vavrinka je potvrdio prethodni brejk.3:4 - Brejk Vavrinke! Švajcarac je iskoristi četvrtu brejk loptu u meču za prvo oduzimanje servisa Đokoviću. Srpski as je dobio prva dva poena, ali je Švajcarac onda zaređao sa odličnim poenima.3:3 - Izjednačenje posle 26 minuta. Đoković je osvojio prva dva poena, Švajcarac naredna četiri. Vinerom broj 14 Vavrinka osvaja ovaj gem.3:2 - Bez izgubljenog poena Đoković stiže do novog vođstva.2:2 - Komotan gem za Vavrinku i novo izjednačenje. Set do sada traje 20 minuta.2:1 - Neverovatan gem. Vavrinka je stigao do tri vezane brejk lopte, ali mu ni to nije bilo dovoljno. Đoković je osvojio naredna četiri poena, a posle prekida te serije dodao naredna dva i osvojio gem.1:1 - Tako blizu je Đoković bio do brejk lopte, ali je pogrešio i kasnije dozvolio Vavrinki da stigne do izjednačenja.1:0 - Prvi je na servisu bio Đoković. Uz dva izgubljena poena posle dve neiznuđene greške stigao je do vođstva.

1. SET

6:2 - Posle samo 31 minuta Đoković je osvojio prvi set u četvrtfinalnom dvoboju protiv Vavrinke. Đoković je napravio duplo manji broj grešaka, osam naspram 16 Švajcarca. Bolje je servirao (59% naspram 44%), procenat poena posle prvog servisa je 69% (Vavrinka 64%), a veliku razliku je napravio pri drugom servisu gde je osvojio 78% poena, naspram 43% Vavrinke.

5:2 - Četiri minuta bila su potrebna srpskom teniseru da potvrdi brejk. Vavrinka je napravio 13. neiznuđenu grešku i olakšao Đokoviću put do novog gema.4:2 - Posle 21 minuta igre Đoković oduzima servis Vavrinki! Uz samo jedan izgubljeni poen srpski teniser čini prvi brejk u meču.3:2 - Prvi put je Vavrinka osvojio dva poena na servis Đokovića, ali nije uspeo da ugrozi servis. 2:2 - Posle 12 minuta igre rezultat je izjednače.2:1 - Lagan početak za oba tenisera, bez većih problema osvajaju svoje servise.1:1 - Posle četiri minuta igre Vavrinka stiže do izjednačenja. Napravio je jednu neiznuđenu grešku, poput Đokovića.1:0 - Bez izgubljenog poena Đoković osvaja svoj servis u prvom gemu prvog seta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja