CESID: Do 19 sati glasalo 41,5 odsto birača
Foto: KURIR

Predsednički izbori

CESID: Do 19 sati glasalo 41,5 odsto birača

Politika -
U 20 časova zatvorena su birališta u Srbiji, a onima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće takođe omogućeno da glasaju
1 / 6 Foto: Beta

20.00 Do 19 sati glasalo 41,5 odsto

Do 19 časova glasalo je 41,5 odsto birača u Srbiji, saopštio je programski direktor CESID-a Marko Blagojević iz CESID-a. Blagojević je rekao na konferenciji za novinare u Beogradu da je današnji odziv jednak odzivu u drugom krugu predsedničkih izbora 2004. godine. Blagojević je naveo da po odzivu prednjači Vojvodina, gde je do 19 sati za predsednika Srbije glasalo 44,4 odsto od upisanih birača, u centralnoj Srbiji 40,4 odsto, a u Beogradu 40,2 odsto građana upisanih u birački spisak. On je kazao da nema većih neregularnosti i da ne očekuje odziv glasača iznad 45 do 46 odsto.

19.05 RIK: Izlaznost do 18 sati 36,86 odsto

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je do 18 časova na birališta u Srbiji izašlo 36,83 odsto građana.Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je da je u drugom krugu predsedničkih izbora do 17 časova glasalo 33 odsto birača, što je za 11 odsto manje nego na izborima pre dve sedmice. Programski direktor Cesida Marko Blagojević istakao je da je odziv do 17 časova, ipak, za dva odsto veći nego u drugom krugu predsedničkih izbora 2004. godine. "Odziv je niži, ali trend pada nije nastavljen, već se odziv stabilizovao na relativno niskom nivou", objasnio je Blagojević.Kako je naglasio, po izlaznosti i dalje prednjači Vojvodina sa 34,5 odsto, dok za Vojvodinom "kaska" centralna Srbija sa (32,5) i Beograd sa 32,2 odsto, uz ispodprosečnu izlaznost.Na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru Blagojević je naglasio da su, prema informacijama posmatrača Cesida, poslednja tri sata protekla bez ijednog incidenta na biračkim mestima. "Dobro je da nemamo o čemu da obaveštsvamo javnost, izbori se odvijaju bolje nego pre dve sedmice, do 17 časova protekli su mirno i bez ozbiljnijih nepravilnosti. Nadam se da će tako ostati i u naredna tri časa do zatvaranja biračkih mesta", očekivanja su Blagojevića.Sa sledećim informacijama o izlaznosti i toku izbornog postupka CeSID će se oglasiti u 20 časova. CeSID i Novinska agencijom Tanjug organizuju praćenje i izveštavanje o toku izbornog procesa i rezultatu izbora za predsednika Srbije.

17.58 Cesid: Izlaznost do 17 sati 33 odsto

Na birališta u Srbiji do 17 časova izašlo je 33 odsto birača, saopštio je Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a.Blagojević je na trećoj današnjoj konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru rekao da je na birališta u Beogradu izašlo 32,2 odsto birača, u centralnoj Srbiji 32,5 odsto dok je u Vojvodini izlaznost bila 34,5 odst

16.40 - Veliki broj birača na Kosovu nije na biračkom spisku

- Predsednik srpske opštine Lipljan na Kosovu Zoran Spasić izjavio je danas da veliki broj birača u toj opštini nije bio na biračkim spiskovima i kao primer uzeo selo Gornja Gušterica u kojem ima 553 birača koji na izborima 6. maja nisu mogli da glasaju.

Spasić je rekao da je od Ministarstva za lokalnu samoupravu Srbije dobio odgovor da je došlo do "kompjuterske greške", i da će to biti ispravljeno za drugi krug izbora. On je, međutim, kazao da su za danas biračke liste za svih 11 sela i grad Lipljan dopunjene samo sa 145 imena, od čega je u selu Gornja Gušterica dodato 70 imena od ukupno 553 birača.

Prema njegovim rečima, u 11 sela i gradu Lipljan na ranijem spisku nalazilo se 7.170 imena glasača, a za ove izbore na listi za tu opštinu nalazi se oko 5.100 imena što je za oko 2.000 birača manje.

Predstavnik sela Gornja Gušterica Slaviša Simić kazao je da se on, odmah posle prvog kruga izbora, žalio Oebsu i da mu je tamo rečeno da to selo nije na biračkim spiskovima, odnosno da se na nekim drugim spiskovima nalaze samo četiri stanovnika tog sela.

Šef Misije Oebs na Kosovu Almhofer Verner rekao je da Oebs svoje aktivnosti bazira na materijalima i podacima koje daje RIK Srbije. Verner je rekao da je Oebs skrenuo pažnju RIK-u da određeni ljudi nisu mogli 6. maja da nađu svoje ime na biračkom spisku. "

Informisani smo (od RIK-a) da su napravljene izmene na oko trećini od ukupnog broja biračkih mesta, odnosno da su obavljena popune biračkih spiskova", rekao je Verner. On je, ipak, ocenio da je za bilo koju organizaciju jako teško da napravi veće izmene na listama koje sadrže oko 110.000 birača, koliko ih ima na biračkoj lista za Kosovo.

16.05 - Ljajić glasao u Novom Pazaru

- Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić glasao je danas na biračkom mestu 82, u Novom Pazaru.

Ljajić je na glasanje u drugom krugu izbora za predsednika Srbije, u naselju Hadžet došao sam oko 16 časova.

15.45 - Blagojević: Dve nepravilnosti do sada, izbori protiču mirno

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Marko Blagojević saopštio je danas da su, uprkos opštem utisku da izbori i dalje protiču mirno, zabeležene dve nepravilnosti - u Vladimircima i Čačku.

Na konferenciji za novinare Blagojević je precizirao da je, prema informacijama posmatrača Cesid, na biračkom mestu u Vladimircima muškarac revoltiran činjenicom da mu supruga nije bila upisana u birački spisak "zgrabio" glasačke listiće, pobegao sa mesta glasanja i zatvorio se u kamion.

Druga nepravilnost, dodao je, primećena je u Čačku, gde je jednom građaninu bilo dozvoljeno glasanje bez prethodne identifikacije.

"Opšti utisak je da izbori protiču mirno i nadam se da će tako ostati do kraja izobrnog dana", poručio je Blagojević.

15.30 - Region: Najveća izlaznost u ambasadi Srbije u Sarajevu

U ambasadi Srbije u Sarajevu do 14 časova glasalo je 39 odsto od upisanih 100 birača, a glasanje protiče bez problema, rečeno je na tom biračkom mestu.

"Glasanje protiče mirno i biračko mesto će biti otvoreno do 20 časova", rekla je zamenik predsednika biračkog odbora Marija Bakoč. Osim u ambasadi u Sarajevu, državljani Srbije u Bosni i Hercegovini mogu da glasaju i u konzulatu u Banjaluci, gde je do 12 časova glasalo oko 25 odsto od upisanih 300 birača, prenela je agencija Fena.

Savetnik u ambasadi Srbije u Podgorici Oliver Stamenković kazao je da glasanje protiče bez problema i da će to biračko mesto biti otvoreno do 20 časova.

Za glasanje u ambasadi Srbije u Podgorici prijavljeno je 178 birača. Osim u Podgorici, državljani Srbije u Crnoj Gori, mogu glasati i u Herceg Novom, Beranama i Sutomoru.

U ambasadi Srbije u Bukureštu upisano je 75 birača sa pravom glasa, dok u ambasadi u Sofiji nije organizavan drugi krug predsedničkih izbora s obzirom da se prijavilo svega 20 zainteresovanih državljana Srbije koji bi glasali.

15.20 - Oebs: Do 14 sati na Kosovu glasalo 11 odsto

Do 14 sati u drugom krugu srpskih predsedničkih izbora na Kosovu je izašlo 11 posto birača, izjavio je portparol Oebsa Nikola Gaon. Na izborima 6.maja do 14sati odziv birača bio je 17 posto.

Gaon je rekao da glasanje za sada teče bez smetnji i bilo kakvih incidenata.

Na Kosovu je otvoreno svih 90 biračkih mesta na kojima danas oko 109.000 građana može da bira predsednika Srbije. Sledeći presek o izlaznosti birača na izborima na Kosovu OEBS bi trebalo da saopšti posle 20 časova.

15.15 - RIK: Do 14 sati glasalo 23,19 odsto birača

Do 14.00 na teritoriji cele Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 23,19 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija (RIK). Na teritoriji cele Srbije na izborima 6. maja do 14 sati je izašlo 31,67 odsto birača, što znači da je sada glasalo 8,48 odsto birača manje. Kako je saopštio RIK, u Vojvodini je na birališta izašlo 23,73 odsto građana sa pravom glasa. U centralnoj Srbiji je glasalo 22,95 odsto upisanih birača. Kako je saopštio RIK, u Beogradu je do 14 sati glasalo 23,67 odsto birača. U Novom Sadu je do 14.00 glasalo 25,16 odsto, a u Nišu 23,46 odsto građana sa pravom glasa. Prema podacima RIK-a, u Kragujevcu je izlaznost do 14 časova bila 21,04 odsto, a u Čačku 20,11 odsto.

15.05. Glasali su i zatvorenici Okružnog zatvora u Beogradu

15.05 - Cesid: Izlaznost do 14 sati 23,3 odsto

14.55 U Moskvi do 14 časova glasalo 45 odsto birača

U Ambasadi Srbije u Moskvi do 14 sati glasalo je oko 45 odsto upisanih birača, a izborni proces protiče u redu.

Jedino biračko mesto broj 17 u Ambasadi Srbije u Moskvi za 185 građana Srbije upisanih u birački spisak otvoreno je jutros u sedam časova po lokalnom vremenu, a biće zatvoreno u 20 časova.

Glasanju ne prisustvuju posmatrači niti predstavnici političkih stranaka, već o regularnosti glasanja brine osoblje naše ambasade.

Rezultati glasanja biće poznati večeras nedugo po zatvaranju biračkih mesta u Srbiji.

14.49 U Beču glasalo 28 odsto birača

U konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Beču do 14 časova na glasanje je izašlo oko 28 odsto upisanih birača.

Na jedinom biračkom mestu u Austriji za glasanje za drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, od ukupno 308 registrovana birača, do 14 časova je glasalo 89 birača

Inače, od kada je omogućeno glasanje u dijaspori - na izborima za predsednika Srbije 2004, na referendumu za novi Ustav Srbije 2006, na parlamentarnim izborima januara 2007, kao i predsedničkim izborima januara 2008. i potom parlamentarnim maja 2008, svoje biračko pravo u Austriji iskoristio je mali broj državljana Srbije.

14.38 Odziv birača do 13 sati oko 20 odsto

Odziv birača u današnjem drugom krugu izbora za predsednika Srbije je do 13 časova oko 20 odsto, što je za sedam do osam odsto manje u odnosu na prvi krug, saopštio je Medija centar u okviru projekta "Digitalni glas Srbije".

U Vojvodini je odziv 21 odsto, u Beogradu 19,5 odsto, u centralnoj Srbiji 18,5 odsto, navodi Medija centar.

14.20 PIK : Do podneva izlaznost u Vojvodini 17,5 odsto

Izlaznost birača na biračkim mestima u Vojvodini do 12 sati je 17,5 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija na osnovu obrađenih podataka. Na prošlim izborima 6. maja izlaznost u Vojvodini do 12 sati je bila 21,87 odsto, što znači da je sada izašlo 4,37 odsto manje birača.

Kako se navodi u saopštenju PIK-a, najveća izlaznost je zabeležena u Srednjobanatskom okrugu 21,32 odsto, a najmanja u Južnobanatskom okrugu 16,62 odsto. Najveća izlaznost birača na teritoriji Vojvodine zabeležena je u opštini Nova Crnja i iznosi 22,28 odsto, a najmanja u opštini Mali Iđoš - 11,46 odsto.

14.02 Lider NS Velimir Ilić glasao u Čačku

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić glasao je oko 12 časova na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u čačanskom naselju Atenica.

Ilić je na glasanje došao sam.

13.45 - Đukić-Dejanović glasala u Kragujevcu

Predsednica Skupštine Srbije koja zamenjuje predsednika države Slavica Đukić-Dejanović na drugom krugu predsedničkih izbora je glasala u Kragujevcu na biračkom mestu 49.

Đukić Dejanović je na glasanje u Ustanovi za decu ""Nada Naumović"" došla sama oko 13 sati.

13.20 - Glasao Koštunica

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica glasao je u drugom krugu izbora za predsednika Srbije na biračkom mestu 42, u opštini Stari grad.

Koštunica je na glasanje došao sa suprugom Zoricom Radović.

12.58 - Glasala Ružica Đinđić

Ružica Đinđić glasala je u podne na biralištu u Mesnoj zajednici "4. juli" u beogradskom naselju Dedinje.

Ružica Đinđić, koja je druga na listi "Izbor za bolju život", na glasanje je došla sama.

12.48 - Šef OEBS obilazi biračka mesta na Kosovu

Izbori pokazuju zrelost svih političkih aktera koji su doprineli da se ovaj proces odvija na ovakav način, izjavio je danas šef OEBS na Kosovu Verner Almhofer, obilazeći biračko mesto u Gračanici, gde se drugi krug izbora za predsednika Srbije, kao i na celom Kosovu, odvija u organizaciji ove misije.

"Kao i pre dve nedelje jutros smo otvorili 90 biračkih mesta u 28 biračkih centara. I ovog puta govorimo o broju od 110 hiljada birača sa pravom glasa", rekao je Almhofer.

On je, kako prenosi KiM radio, podsetio da je na izborima 6. maja bilo malog zakašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta, navodeći da su danas sva biračka mesta otvoren do 7.15 časova.

"Vrlo često za izbore je bitno vreme i vremenski uslovi, a danas opet imamo sunčan dan. Želimo da se na kraju i sećamo toga kao jednog sunčanog dana", rekao je Almhofer i najavio da će nakon Gračanice posetiti još neka biračka mesta.

Prvi presek odziva na Kosovu OEBS će saopštiti u 14 časova.

12.00 - Glasao Dinkić

BEOGRAD - Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić glasao je nešto posle 11.30 časova u drugom krugu predsedničkih izbora na biračkom mestu 58 u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar I" u Novom Beogradu.

Dinkić je glasanje došao sa suprugom Tanjom.

11.57 - Glasao Đilas

Gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas glasao je u drugom krugu predsedničkih izbora na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Jovan Miodragović" na Vračaru.

Đilas je glasao sa suprugom Ivom.

11. 35 - RIK: Do 10 sati glasalo 8,37 odsto birača

U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji do 10 sati glasalo je 8,37 odsto birača, a najveća izlaznost je u Vojvodini 10,02 odsto, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Kako je saopštio RIK, u centralnoj Srbiji do 10 časova je izašlo 7,57 odsto birača, dok je na izborima 6. maja do istog vremena glasalo 10,98 odsto upisanih birača.

U Beogradu je do 10 sati glasalo 7,71 odsto birača, a na izborima 6. maja izlasnost u prestonici do tog vremena je bila 10,59 odsto. U Novom Sadu je do 10 sati glasalo 9,83 odsto upisanih birača, a na izborima 6. maja izlasnost do je bila 10,36 odsto. Izlaznost birača u Nišu do 10 sati je 7,41 odsto, u Kragujevcu 4,70 odsto, a u Čačku 6,38 odsto. U prvom krugu, na izborima, 6. maja do 10 časova u Srbiji je glasalo 11,04 odsto upisanih birača.

Zamenik predsednika RIK Slavoljub Milenković kazao je da su biračka mesta u Srbiji otvorena blagovremeno, da nije bilo ozbiljnih problema na glasanju koje, kako je naveo, protiče u skladu sa zakonom.

11.27 - Glasao premijer Cvetković

Premijer Srbije Mirko Cvetković glasao je danas u drugom krugu izbora za predsednika Srbije. Cvetković je glasao na biračkom mestu broj 50, u Osnovnoj školi "Sutjeska" u Zemun.

10.38 - Glasao Dačić

Zamenik predsednika Vlade Srbije i nosilac izborne liste SPS-PUPS-JS Ivica Dačić glasao je oko 10.15 časova na biračkom mestu 37, u opštini Savski Venac. Dačić je na glasanje došao sa suprugom.

10.36 - Do 9 sati odziv 4,9 odsto

Na birališta u Srbiji, u drugom krugu izbora za predsednika Srbije, do 9 časova izašlo je 4,9 odsto birača,saopštio je programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Marko Blagojević.

Blagojević je precizirao da je na birališta u centralnoj Srbiji izašlo 4,4odsto, a u Vojvodini 6,1 odsto birača. Prema podacima CeSID, u Beogradu je do 9 časova glasalo 4,3 odsto birača.

10.30 - Glasao Boris Tadić

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" i predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić glasao je oko 10.15 časova na biračkom mestu 34, u zdravstvenoj stanici u Koste Stojanovića 2. Tadić je na glasanje došao u pratnji supruge Tatjane, ćerki Maše i Vanje, kao i roditelja Ljubomira i Nevenke Tadić.

10.25 - Glasao Tomislav Nikolić

Predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" i predsednik Srpske naredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić glasao je danas u drugom krugu izbora za predsednika Srbije. Nikolić je oko 10 časova, sa suprugom Dragicom,glasao na biračkom mestu 59, u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar I", na Novom Beogradu.

9.34 - Manja izlaznost u Vašingtonu i Njujorku

U drugom krugu srpskih predsedničkih izbora u ambasadi u Vašingtonu glasalo je 65 od 136 upisanih birača, dok je u Njujorku glasalo 57 od 156 upisanih birača.

Pre dve nedelje, u prvom krugu predsedničkih izbora, kada se glasalo i na parlamentarnim izborima, u Vašingtonu je glasalo 106 birača, rečeno je u tom diplomatskom predstavništvu.

U Njujorku je ovog puta glasalo 57 od 156 upisanih birača, dok je 6. maja na birališta izašlo 105 birača.

9.30 Glasanje u Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Sutomoru bez problema

Biračka mesta u Crnoj Gori za srpske državljane, koji žele da učestvuju u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, jutros su otvorena u četiri grada - Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Sutomoru.

Savetnik u ambasadi Srbije u Podgorici Oliver Stamenković kazao je Tanjugu da su planirana biračka mesta otvorena u sedam sati, a glasanje će trajati do 20 časova.

"Državljani Srbije mogu da glasaju u Podgorici, Herceg Novom, Beranama i Sutomoru. Nešto veći broj biračkih mesta je izraz želje da se izađe u susret državljanima Srbije sa aktuelnim boravištem u Crnoj Gori", naveo je Stamenković.

On je istakao da glasanje protiče bez problema.

9.26 - Glasao Čedomir Jovanović

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) i koalicije Preokret Čedomir Jovanović glasao je jutros na biračkom mestu broj pet u Novom Beogradu. Jovanović je na biračko mesto u mesnoj zajednici Ušće došao u pratnji supruge Jelene oko devet sati.

8.45 - Pokrajinska izborna komisija: Izbori protiču mirno

U Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK) je rečeno da su u Vojvodini jutros otvorena 59 od 60 biračkih mesta i izbori za sada protiču mirno i bez problema. Drugi krug izbora neće biti održan u izbornoj jedinici Sombor 2, u kojoj je dva dana ranije na nekoliko biračkih mesta ponovljeno glasanje zbog određenih nepravilnosti na izborima 6. maja, pa će tamo birači u drugom krugu glasati u roku od sedam dana od proglašenja rezultata iz prvog, rekla je član PIK Jelena Zlojutro.

Pravo glasa ima oko 1.735.000 birača, koji će glasati na ukupno 1.787 biračkih mesta. U Vojvodini se danas, pored izbora za predsednika Srbije, održava i drugi krug pokrajinskih izbora po većinskom sistemu.

7.00 - Otvorena biračka mesta

U Srbiji otvorena biračka mesta na kojima građani mogu da se u drugom krugu predsedničkih izbora izjasne o kandidatu liste "Izbor za bolji život" Borisu Tadiću i kandidatu Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikoliću. U Gračanici i na drugim mestima u centralnom Kosovu otvoreno je svih 90 biračkih mesta na kojima pravo glasa ima više od 109.000 građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track