SLUČAJ PSIHIČKOG ZLOSTAVLJANJA U ZEMUNU! MINISTAR ŠARČEVIĆ PREDUZIMA MERE: Lično ću zaštititi dečaka od maltretiranja
Foto: Privatna arhiva

NASILJE OŠ RaDE KONČAR

SLUČAJ PSIHIČKOG ZLOSTAVLJANJA U ZEMUNU! MINISTAR ŠARČEVIĆ PREDUZIMA MERE: Lično ću zaštititi dečaka od maltretiranja

Društvo -

Baviću se ovim slučajem onako ljudski, kao što se bavim svaki put kada saznam da negde ima nasilja, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević

Slučaj psihičkog zlostavljanja učenika sedmog razreda iz Osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu, o kom je Kurir juče pisao, biće detaljno istražen, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je angažovao čitav tim za borbu protiv nasilja u školama. - Dao sam naloge da se prikupi sva dokumentacija. Novi zakon nalaže da škola, Centar za socijalni rad ili neko drugi mogu da pokrenu proceduru protiv roditelja onih učenika koji vole da maltretiraju druge. Sada ću da vidim šta je sve škola uradila, da li je pozvala te roditelje i da li im je skrenula pažnju. Baviću se ovim slučajem onako ljudski, kao što se bavim svaki put kada saznam da negde ima nasilja - kaže Šarčević za Kurir. On dodaje da promena odeljenja može biti rešenje. - Promena sredine, smene ili odeljenja nekada se pokaže kao blagorodna. To znam kao pedagog, iz prakse - kaže Šarčević.

foto: Beta/Milan Obradović

Drita Devrnja, majka dečaka koji zbog psihičkog maltretiranja vršnjaka govori da želi da se ubije, kaže za Kurir da je posle našeg teksta od mnogih ljudi dobila poruke podrške, ali da su dečaci koji maltretiraju njenog sina i u tome našli povod za ruganje.

- Jedan od njih je na velikom odmoru držao Kurir i svi koji su se okupili oko njega, smejali su se. Tu nije bilo nikakvog saosećanja ili sažaljenja. Moj sin dva dana neće ići u školu jer ima zakazano kod lekara i psihologa, ali u petak će ići. Tada mi je zakazan sastanak. Ulivate mi nadu da će se neko rešenje naći. Veoma se brinem, jer se moj sin mnogo povukao u sebe, sve dublje i dublje pada, nekada je bio mnogo veseliji, sada je pretežno tužan, povučen, zabrinut - kaže Drita.

foto: Privatna Arhiva

Podsetimo, ona je Kuriru ispričala da dečaka svakog dana maltretiraju trojica učenika iz odeljenja, govore mu da je sitan, glup i siromašan. Rugaju mu se što nema tatu, smeju mu se što nema patike od 15.000 dinara, psuju mu majku. Zbog toga je on pre neko veče toliko plakao i jecao. Govorio je "Mama, ja ne mogu to više da izdržim, ubiću se."

Direktorka škole Maja Kostić: Rešenje je ponuđeno majci još na prvom sastanku s psihologom, kaže Maja Kostić, direktorka Osnovne škole "Rade Končar". - Ponuđeno je da dete pređe u odeljenje 7/3 ili 7/4. Nažalost, majka nije došla u školu da nam da odgovor, a učenik je odbio ponuđena rešenja. Škola je u petak imala sastanak sa timom za bezbednost, a učenik je u školi bio samo u ponedeljak i utorak, a u sredu nije. Razgovori su obavljeni i sa roditeljima učenika za koje sumnjamo da su zadirkivali dečaka. S Ministarstvom prosvete smo u stalnom kontaktu, a o situaciji su obavešteni i Dom zdravlja i MUP - kaže za Kurir Kostićeva.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track